Elektrana u Ukrajini je pod kontrolom ruskih snaga: ‘Stanje je krajnje teško. Strah nas je’

Ruska vojska je postavila raketne bacače na području nuklearne elektrane Zaporižja, na jugu Ukrajine, koja je od marta pod ruskom kontrolom, iz kojih gađa Nikopolj, rekao je lider Energoatoma, ukrajinskog operatera.

 

 

“Ruski okupatori su postavili raketne sisteme na području nuklearne elektrane Zaporižja i otamo gađaju Nikopolj”, rekao je Petro Kotin, predsjednik Energoatoma, na Telegramu nakon razgovora za ukrajinsku mrežu United News koji je prenosila televizija.

 

 

“Stanje (u elektrani) je krajnje napeto i napetost raste iz dana u dan. Okupatori dovoze tehniku, poput raketnih sistema kojima su već gađali drugu obalu rijeke Dnjipra i područje Nikopolja”, 80 km jugozapadno od Zaporižja, rekao je.

 

 

Po njegovim riječima, petstotinjak ruskih vojnika još je u nuklearnoj elektrani. Oni “kontroliraju elektranu”, rekao je.

 

 

“Teško oružje (tenkovi, oklopna vozila), vojska, kamioni s oružjem i s eksplozivom i dalje su stacionirani u elektrani”, rekao je Kotin, ocijenivši da je “nedovoljan” pritisak kako bi otišli i kritizirajući napore Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

 

 

Glavni direktor agencije Rafael Grossi istaknuo je u četvrtak, vidi se iz saopćenja, da je “važno” da IAEA uđe u nuklearku kako bi obavljala “važne operacije sigurnosti i zaštite najveće ukrajinske nuklearke”. Agencija nije imala pristupa u nuklearnu elektranu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

 

 

Elektrana je pod kontrolom ruskih snaga, ali ukrajinsko osoblje i dalje radi ondje, dodaje se u saopćenju, uz napomenu da je stanje “krajnje teško” zbog “sve većeg pritiska na osoblje”. Grossi je opetovao da “sve više strahuje” zbog uslova u kojima rade zaposlenici i zbog “utjecaja takvih uslova na sigurnost elektrane”.

 

 

G. 2021. elektrana je osiguravala 20 posto ukrajinske godišnje proizvodnje električne energije i 47 posto proizvodnje ukrajinskih nuklearki.

 

 

Zaporožje je najveća nuklearka u Europi. Kuleba: Da eksplodira, bilo bi 10 puta jače od Černobila | 24sata

 

(Raport)

(330)

Elektrana u Ukrajini je pod kontrolom ruskih snaga: ‘Stanje je krajnje teško. Strah nas je’

| Slider, Vijesti |
About The Author
-