EKSPOZE BORJANE KRIŠTO: Govorila o NATO-u, legitimnom predstavljanju, uvođenju novog RTV kanala…

Ona se na početku zahvalila strankama okupljenim oko koalicije HDZ-a, SDP-a i SNSD-a, navodeći da su pokazale političku zrelost i uspjele u rekordno kratkom roku “premostiti sve prepreke koje su bile pred nama i u dobroj vjeri pronaći zajednička načela i ciljeve koje smo postavili kao temelj”.

 

 

Borjana Krišto, mandatarka za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, iznijela je danas ekspoze na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji treba potvrditi njeno imenovanje za predsjedavajuću Vijeća ministara.

 

 

Ona se na početku zahvalila strankama okupljenim oko koalicije HDZ-a, SDP-a i SNSD-a, navodeći da su pokazale političku zrelost i uspjele u rekordno kratkom roku “premostiti sve prepreke koje su bile pred nama i u dobroj vjeri pronaći zajednička načela i ciljeve koje smo postavili kao temelj”.

 

 

– Potpisali smo dokument u kojem dogovorili smjernice djelovanja izvršne vlasti. Brzina kojom smo dogovorili samo je jedan primjer kako vidimo budućnost naše zemlje – kazala je Krišto.

 

 

Dodala je da se pokazalo da je saradnja na zdravim temeljima između različitih predstavnika konstitutivnih naroda, vlasti na nivou BiH, entiteta, kantona i općina isplativa i moguća “samo ako se opredijelimo za to u najboljoj vjeri, u skladu s Ustavom BiH i bez namjera da bilo koga oštetimo”.

 

 

– Prepoznali smo mnoge od izazova kao što su odlazak mladih i porodica, globalna ekonomska i energetska kriza, pravna sigurnost, ograničene ustavne reforme i izmjene izbornog zakonodavstva – rekla je Krišto.

 

 

Ona je kazala da ekspoze, koji ima devet poglavlja, nije detaljan program rada budućeg Vijeća minisitara već samo njeno viđenje trenutne situacije i putokaz rada. U prvom poglavlju navela je evropske integracije te istakla da će u daljnem radu nastojati učiniti sve kako bi se put BiH ka EU ubrzao.

 

 

Krišto je dodala da status kandidata za članstvo u EU koji je dobila Bosna i Hercegovina obavezuje na tješnju saradnju, a tu je važna, kako je kazala, i provedba odluke Ustavnog suda BiH “o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda”, te paket presuda Evropskog suda za ljudska prava.

 

 

– Moramo raditi na ograničenim promjenama Ustava i Izbornog zakona. Vjerujem da će postojati dovoljno zrelosti i mudrosti da otvorimo novo poglavlje u međusobnim odnosima – dodala je.

 

 

U novom poglavlju njenog ekspozea navela je NATO put kao važan vanjskopolitički cilj. Krišto je istakla da je svjesna da o ovom pitanju “moramo imati puni politički konsenzus”, te da će raditi na postizanju dogovora o vanjskopolitčkom stajalištu BiH.

 

 

Govorila je i o vladavini prava, te je obećala donošenje strategije za razvoj sektora pravde kao i zakona o VSTV-u, o sudovima BiH, o oduzimanju i upravljanju imovinom stečenom krivičnim djelima.

 

 

U ekspozeu se dotakla i krivičnog zakonodavstva, antikorupcijske politike, sigurnosti, reforme javne uprave, pregovaranja sa sindikatima. Krišto je u ekspozeu kao posebna poglavlja navela i ekonomske reforme, vanjskotrgovinsku politiku, okoliš, poljoprivredu gdje je istakla donošenje strategije ruralnog razvoja, energetiku i razvoj energetskih potencijala, te saobraćaj i komunikacije, digitalizaciju, ljudska prava i mlade.

 

 

Krišto je posebno govorila i o Javnom RTV sistemu i najavila mogućnost uvođenja novih kanala.

 

 

– Preispitat ćemo postojeći način funkcioniranja javnog RTV sistema s naglaskom na mogućnost uvođenja novih kanala – rekla je Krišto i dodala da je potrebno donijeti novi zakon o javnom RTV sistemu.

 

 

Branislav Borenović, zastupnik PDP, prokomentirao je ekspoze navodeći razloge zašto nisu pdržali imenovanje Krišto. Naveo je da je ekspoze jedno lagano političko štivo s dobro poznatim činjenicama o kojim smo mnogo puta slušali, ali da nedostaju dvije najvažnije riječi, a to su akcize i PDV (porez na dodanu vrijednost).

 

 

Borenović je dodao da su izmjene zakon o akcizama i o PDV-u dva najkonkretnija i najpotrebnija zakonska rješenja koja se tiču isključivo nadležnosti Vijeća ministara BiH. Radi se o izmjenama zakona kojim bi se privremeno ukinule akcize na naftu, te uvela nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, o kojima je bilo riječi u Parlamentu BiH, ali nije konačno usvojeno zbog HDZ-a i SNSD-a.

 

 

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, kazao je da danas ne usvajaju ekspoze niti je ovo program rada Vijeća ministara. Dodao je da “ekspoze predstavlja političke stavove i prioritete predsjedavajuće”.

 

 

– Kao predlagač zakona o ukidanju akciza ja bih se bavio i tom temom. Da je Borenović pravio ekspoze, recimo, ne bi bilo dijela koji se tiče NATO-a. Dakle svako ima svoje prioritete – rekao je Magazinović najavivši da će glasati za.

 

(SB)

(240)

EKSPOZE BORJANE KRIŠTO: Govorila o NATO-u, legitimnom predstavljanju, uvođenju novog RTV kanala…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-