EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE – KO POBJEĐUJE U RS-u: Dodikova prednost nad Jelenom Trivić nije velika; Cvijanovićka će „pomesti“ Šarovića!!

Prema mišljenju autora istraživanja, Dodiku odgovara manja izlaznost jer bi za njega glasalo 38% ispitanika koji sigurno ili vjerovatno izlaze na izbore, dok bi Trivićka dobila 30, 91 posto glasova „sigurnih“ birača.

 

 

Priredio: S. AVDIĆ

 

Kada bi se Opći izbori u Republici Srpskoj održavali ove nedjelje na njima bi uvjerljivo pobijedila tekuća vlast predvođena Savezom nezavisnih socijademokrata Milorada Dodika!

 

 

Ovo je mišljenje 35, 9 posto ispitanika u istraživanju javnog mnijenja koje je tokom prošlog mjeseca (15-30 august) provela agencija Metrics. Svega 19,5% ispitanika vjeruje da će na izborima pobijediti opozicione stranke.

 

 

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.708 ispitanika na prostoru bosanskohercegovačkog entiteta

 

 

Republika Srpska. Njih 62,25 posto kazalo je da će sigurno izaći na predstojeće izbore. Zanimljivo je da skoro polovica ispitanika misli da se promjenom vlasti ne bi ništa promijenilo u RS-u, dok skoro trećina vjeruje da bi sa promjenom vlasti „bilo bolje“. Kada je riječ o izboru za predsjednika Republike Srpske najveće izglede, prema ovom istraživanju, ima Milorad Dodik: za njega bi glasalo 33,2% ispitanika.

 

 

Samo pet posto manje glasova, 27,92% , osvojila bi Jelena Trivić, kandidatkinja ujedinjene opozicije RS. Prema mišljenju autora istraživanja, Dodiku odgovara manja izlaznost jer bi za njega glasalo 38% ispitanika koji sigurno ili vjerovatno izlaze na izbore, dok bi Trivićka dobila 30, 91 posto glasova „sigurnih“ birača. Željka Cvijanović, aktuelna predsjednica RS, bi prema ovom istraživanju trebala biti nova članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz ovog entiteta. Nju podržava 32, 1 posto ispitanika. Opozicionog kandidata Mirka Šarovića bi u državnom vrhu rado vidjelo tek 12, 83% ispitanika, dok bi za Nenada Nešića svoj glas dalo njih 5,2 %. Za Vojina Mijatovića, kandidata SDP BiH bi glasalo 1,82 anketiranih građana. No, skoro polovina ispitanika (47, 98%) izjasnilo se da ne zna, ili ne želi otkriti za koge će glasati.

 

 

 

 

Kada je riječ o rejtingu poltičkih stranaka i tu je, prema rezultatima ovog istraživanja, u ozbiljnoj prednosti Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata koji ima podršku 27, 24% ispitanika. Iznenađenje je da se na drugom mjestu nalazi Partija demokratskog progresa koju podržava 10, 84% ispitanika, dok je Srpska demokratska stranka tek na trećem mjesto sa skromnih 5, 74 posto podrške.

 

 

Demokratski narodni savez Nenada Nešića izbor je tek 1, 93 posto anketiranih u ovom istraživanju. Ovo istraživa nje nije obuhvatilo glasače izvan Republike Srpske, pa je manjkavo za rezultate stranaka sa sjedištem u Sarajevu koje će zajedno izaći na izbore u tom entitetu.

 

 

Agencija Metrics koja je provela istraživanje javnog mnenja je u vlasništvu Darka Milunovića, aktuelnog direktora Statističkog zavoda. Njeno istraživanje koje je vodila pred zadnje lokalne izbore bila su vrlo pouzdana i tačna, kada je, pored ostalog, predvidjela poraz Dodika i SNSD-a na izborima u Banja Luci.

 

 

MEDIJI I IZBORI

 

Dodika podržavaju gledatelji njegovih televizija, Trivćka bi pobijedila među publikom BN TV! Istraživanjem agencije Metrics obuhvatilo je i utjecaj medija na izbor političara i političkih stranaka.

 

 

Najveći utjecaj i glavni izvor informacija za 50,97 posto ispitanika su televzije, putem novinskih portala se infromira 26,89% ispitanika, 12, 54% kao glavni izvor informiranja navodi profile političara na društvenim mrežama, dok svega 1, 64 posto preferira štampane medije.

 

 

 

 

Radio televizija RS sa 34% i BN TV sa 31% su najgledanije telelevizije, na trećem mjestu je ATV sa 9%. Istraživanje je potvrdilo da gledatelji RTRS-a u najvećem dijelu glasaju za vladajući režim Milorada Dodika, dok oni koji prate BN TV biraju stranke i političare.

 

 

Milorada Dodika podržava 59, 28 % ispitanika koji se informiraju sa RTRS-a, a samo 13,14 % posto ovog navodno javnog servisa bi glasalo za Jelenu Trivić.

 

 

 

 

Sa druge strane, 52, 87 posto gledatelja BN Televizije su glasači opozicione kandidatkinje Trivić, dok su njih svega 13,41 % skloni aktuelnom članu Predsjedništva BiH.

 

 

 

 

Dodika podržavaju i gledatelji ATV-a , ali u nešto manjoj mjeri od RTRS-a. Iako je riječ o njegovoj porodičnoj televiziji.

 

 

Ovo istraživanje egzaktno pokazuje kako je snažna kontrola medija, osobito elektronskih, jedan od ključnih razloga i objašnjenja dugogodišnje neprikosnovene vladavine režima Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

 

 

 

(SB)

(891)

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE – KO POBJEĐUJE U RS-u: Dodikova prednost nad Jelenom Trivić nije velika; Cvijanovićka će „pomesti“ Šarovića!!

About The Author
-