EFENDIĆ OPTUŽUJE: “Znamo koliko je Dodik bio očajan, na svim stranama je pokušavo doći do novca, i našao ga je ovdje…”

(…) u državi koju pokušava na sve načine uništiti.

 

 

 

Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik sarajevske opštine Novi grad, u programu N1 iznio je optužbe na račun stranaka “Trojke” kazavši kako su omogućile svome partneru Miloradu Dodiku i SNSD-u da od PDV-a dobije 300 miliona maraka više nego što pripada entitetu Republika Srpska.

 

 

“To su ozbiljni novci i znamo koliko je Dodik bio očajan, na svim stranama je pokušavo doći do novca. I našao ga je ovdje u državi koju pokušava na sve načine uništiti. Ipak je zahvaljujući ‘Trojki’ uspio da dobije 300 miliona maraka više”, kazao je Efendić za “Dan uživo” na N1.

 

 

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu komentarisao je i izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. “Naš stav je bio da je Ustavni sud BiH posljednja institucija koja bi se trebala popunjavati politički”, poručio je Efendić.

 

 

 Komesar Várhelyi je u Sarajevu. Poručio je da bez budžeta nema ni novca EU za BiH. Hoće li to natjerati vladajuću koaliciju da ponovo sjedne za isti sto?

 

 

Mi smo u 6. mjesecu, a nemamo ni prijedlog budžeta. To je u stvari slika efikasnosti ove vlasti. Prošle godine smo imali na sva zvona priči o najbržem formiranju Vijeću ministara i rekordnom budžetu, a vrijeme je pokazalo da to baš i nije tako. Mi smo od početka govorili da se vlast napravi sa opozicijom iz entiteta Republika Srpska. Znamo kako je bilo kad je bila ta opozicija, tada su se mnogi koraci napravili. Od SNSD-a imamo samo prijetnje i neprestane blokade, a to opozicija iz RS-a nije radila. Ali “Trojka” je odlučila da ide sa Dodikom.

 

 

Jesu li to oni odlučili ili HDZ?

 

 

Nije HDZ mogao dići njihove ruke. U septembru prošle godine sazvana je jedina sjednica Vijeća Uprave za indirektno oporezivanje, tada je za treći kvartal RS-u dodijeljeno 100 miliona maraka više i nikada nakon toga to Vijeće više nije sazvano. To je do danas 300 miliona KM više koje su otišle prema budžetu RS-a iz prihoda od PDV-a. To su ozbiljni novci i znamo koliko je Dodik bio očajan, na svim stranama je pokušavo doći do novca. I našao ga je ovdje u državi koju pokušava na sve načine uništiti. Ipak je zahvaljujući “Trojki” uspio da dobije 300 miliona maraka više, nego što pripada RS-u, za tri kvartala.

 

 

Ukoliko nakon odluke CIK-a PDP dobije petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda pominje se prekompozicija državne vlasti. Da li bi to bilo rješenje za blokade u kojima se BiH nalazi?

 

 

Ne znam, ali ako se to desi djelomično će se promijeniti odnos snaga. “Trojka” je SNSD-u omogućila četvrtog delegata. Bit će moguće da se SNSD pošalje u opoziciju. Ali to neće dozvoliti Čović koji uspješno rukovodi liderima “Trojke”.

 

 

Prethodnih dana u javnosti se pominjala i rekonstrukcija Vlade FBiH. Mislite li da je to realna opcija?

 

 

Vrlo male su mogućnosti da dođe do tih promjena. Te priče se plasiraju da se zaokupi pažnja javnosti od stvarnih problema.

 

 

Navodno bi u vlast mogao NES, kako komentarišete tu mogućnost?

 

 

Meni se to ne čini tako.

 

 

Stranka za BiH neće mijenjati stranu?

 

 

Naravno da nećemo. Vrijeme je pokazalo da sve što smo govorili da smo bili u pravu. Nismo hjeli biti dio Federalne vlade u kojoj će HDZ biti stariji brat i upravljati procesima.

 

 

Zastupnici SBiH u PFBiH glasali su protiv izbora Marina Vukoje u Ustavni sud BiH. Je li to bila direktiva iz vrha stranke ili lični stav zastupnika?

 

 

I jedno i drugo. Naš stav je bio da je Ustavni sud BiH posljednja institucija koja bi se trebala popunjavati politički.

 

 

Čula su se objašnjenja da bi izbor sudije, koji je po volji SDA i DF-a, samo dodatno udaljio Bošnjake i Hrvate u FBiH?

 

 

Te priče nemaju smisla. Biraju se četri sudije iz Federacije, u Ustavnom sudu nema nikavih Hrvata, Bošnjaka… – to se ništa u zakonu ne spominje (prilikom biranja). Trebalo je tražiti najboljeg kandidata koji će suditi prema pravu.

 

 

Sudija Ustavnog suda je vrh našeg pravnog sistema, a bira se čovjek koji nema nikakvog iskustva. Ustavni sud BiH je posljednja adresa i zamislite da o pravu građana udlučuje čovjek koji nikada nije napisao neku presudu. Zato su kolone naših građana otišle iz BiH.

 

 

Pogledajte video:

 

 

 

 

(N1)

(162)

EFENDIĆ OPTUŽUJE: “Znamo koliko je Dodik bio očajan, na svim stranama je pokušavo doći do novca, i našao ga je ovdje…”

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video |
About The Author
-