DŽAFEROVIĆ U LICE SCHMIDTU: “Konstitutivni narodi moraju imati ISTA PRAVA u oba entiteta, a to nije osigurano Vašim amandmanima!”

Džaferović je kazao da je OHR neophodan za funkcionisanje BiH, sve dok je na snazi Dejtonski sporazum ali da visoki predstavnik, da bi održao kredibilitet, mora raditi u interesu države BiH i svih naroda i građana…

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

 

 

Razgovarano je o izmjenama Ustava Federacije i Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik. Predsjedavajući Džaferović je kazao da su navedeni amandmani u skladu sa zahtjevima samo jedne političke stranke za izmjene Ustava FBiH i izbornog zakonodavstva.

 

 

Predsjedavajući Džaferović je kazao da visoki predstavnik prema Dejtonskom mirovnom sporazumu ima ovlasti da mijenja zakone i entitetske ustave, ali se protivi sadržaju navedenih izmjena, jer nisu u skladu sa presudom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH, niti sa principima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava. Istaknuo je i da je prema navedenim amandmanima produbljena asimetrija između dva entiteta, kada je u pitanju zaštita prava konstitutivnih naroda, zastupljenosti i načina odlučivanja.

 

 

Džaferović je istaknuo da konstitutivni narodi moraju imati ista prava u oba entiteta, što nije osigurano Schmitovim amandmanima, jer konstitutivni narodi imaju jedan status u Federaciji, a drugi u entitetu RS.

 

 

Džaferović je podcrtao da potpredsjednici entiteta RS, za razliku od Federacije, nemaju utjecaj u procesu formiranja Vlade i sudija Ustavnog suda tog entiteta.

 

 

Nadalje OHR je propisao da u Federaciji premijer i potpredsjednik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, ali nije isto učinio u entitetu RS gdje i predsjednik i premijer entiteta mogu biti iz istog naroda, i gdje Bošnjaci i Hrvati nemaju utjecaj na izvršnu i zakonodavnu vlast, kao što svi narodi imaju u FBiH.

 

 

Džaferović je kazao da je OHR neophodan za funkcionisanje BiH, sve dok je na snazi Dejtonski sporazum ali da visoki predstavnik, da bi održao kredibilitet, mora raditi u interesu države BiH i svih naroda i građana.

 

 

Razgovarano je o budućnosti Bosne i Hercegovine, očuvanju stabilnosti i mira, na osnovu Dejtonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

 

 

Razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine, u kontekstu Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH.

 

 

(SB)

(498)

DŽAFEROVIĆ U LICE SCHMIDTU: “Konstitutivni narodi moraju imati ISTA PRAVA u oba entiteta, a to nije osigurano Vašim amandmanima!”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-