Dramatično upozorenje: ‘Noćna mora koja je snašla globalne lance opskrbe uskoro će se još pogoršati’

Agencija kaže da budućnost trenutno nije svijetla zbog nekoliko faktora koji otežavaju oporavak lanaca opskrbe…

 

 

Globalni lanci opskrbe trenutno se nalaze pod velikim pritiskom.

 

 

Luke su zakrčene, nema dovoljno vozača teretnih vozila, a nestašica čipova koči proizvođače automobila i elektronike. Cijene zbog svega toga rastu i usporava se oporavak svjetske ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

 

 

Nažalost, analitičari kreditne agencije Moody's upozoravaju da će se stanje lanaca opskrbe “prije pogoršati nego poboljšati”, javlja CNN.

 

 

Moody's kaže da je nedostatak vozača teretnih vozila ”najslabija karika” u lancu. Britanske luke su zakrčene, a benzinske crpke bez goriva upravo zbog manjka vozača

 

 

– Sve je očitije da će problemi koji more globalne lance opskrbe otežati oporavak svjetske ekonomije koji se taman zahuktava – stoji u izvještaju agencije Moody's koje je objavljeno u ponedjeljak.

 

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je svoju projekciju rasta američke ekonomije smanjio za jedan posto, što je najveće smanjenje predviđenog rasta neke G7 zemlje. MMF je rekao da projekciju snizio zbog problema u lancima opskrbe i slabljenja potrošnje.

 

 

– Kontrole na granicama, ograničena mobilnost, nedostupnost globalne covid propusnice i potisnuta potražnja zbog zarobljenosti ljudi u domovima doveli su do toga da globalna ekonomija pati zato što se dostave ne ispunjavaju na vrijeme, što pak dovodi do rasta cijena i troškova. Sve to znači da rast BDP-a na globalnoj razini neće biti toliko robustan – piše u izvještaju.

 

 

Prazne police u poslovnici lanca Sainsbury's u Londonu snimljene početko listopada

 

 

Moody's kaže da je nedostatak vozača teretnih vozila “najslabija karika” u lancu. Britanske luke su zakrčene, a benzinske pumpe bez goriva upravo zbog manjka vozača.

 

 

Agencija kaže da budućnost trenutno nije svijetla zbog nekoliko faktora koji otežavaju oporavak lanaca opskrbe.

 

 

Kao prvo, Moody's kaže da se različite zemlje na različiti način bore s covidom-19 te da se zbog toga ne mogu usuglasiti pravila po kojima će se ravnati dionici svjetske ekonomije. Primjerice, Kina želi broj slučajeva zaraze svesti na nulu, a SAD je spreman živjeti s covidom i tretirati ga kao endemsku bolest.

 

 

Ilustracija

 

 

– Te razlike predstavljaju ozbiljnu prepreku jer se zbog njih ne mogu uskladiti obrasci za kretanje djelatnika u lancima opskrbe – kažu analitičari agencije.

 

 

Kao drugo, Moody's kaže da nema “koordiniranog globalnog htijenja” da se osigura bolje funkcioniranje lanca opskrbe.

 

 

Direktor investicijske banke JPMorgan Chase Jamie Dimon u ponedjeljak je rekao da će svijet vrlo brzo zaboraviti probleme koje trenutno muče globalnu transportnu mrežu.

 

 

Some shelves in a Tesco at Surrey Quays in south-east London were empty today It has be reported that Britain is facing multiple crises, as supply chain woes caused by the HGV driver shortage combine with rising inflation, increase in gas prices, a shortage of fuel in London

 

 

– Iduće godine neće biti tih problema. Sad je najgore. Mislim da će se tržišta prilagoditi na isti način na koji su se prilagodile i tvrtke – rekao je Dimon.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

Dramatično upozorenje: ‘Noćna mora koja je snašla globalne lance opskrbe uskoro će se još pogoršati’

| Slider, Vijesti |
About The Author
-