DRAGAN BURSAĆ ZA HAYAT O DEŠAVANJIMA NA TURNIRU NA ILIDŽI: OVO JE POSLJEDICA NACIONALISTIČKOG HAJPA

Ni prvi ni poslednji put glavni grad zemlje domaćin je različitih kulturno-sportskih događaja. Otvoren za sve i bez zlonamjernih intencija.

 

 

I parole djece iz Hrvatske i pjesma dječaka iz Srbije o velikoj Srbiji koja je tri puta ratovala, zatim i napad na roditelje djece, samo su dio dešavanja. Nije sportski, a ni takmičarski.

 

 

Uglavnom se sve ovo nosi iz kuće. Sotoniziranje Sarajeva, koje nikada nije pokušalo nikakvu osvetu ni prema kome za sve preživljeno, u fokusu jednog dijela politika kako iz RS-a tako i zvaničnog Beograda. Međutim kada se priča o uzrocima i posljedicama… Organizuje se Dan RS-a, tamo se dovede politički vrh Srbije. Maše se zastavama, uzvikuju fašističke parole. Sve se prenosi na djecu.

 

 

Ako je do uzroka problema i ako se zarovi ispod površine, uzrok nije u Sarajevu.

 

 

Nakon napada na Ilidži i turnira o kojem smo pisali, komentarisao je Dragan Bursać, novinar i kolumnist.

 

 

Ovo sve što se dešavalo je na neki način posljedica nacionalističkog hajpa koji dolazi iz Srbije i RS-a, govorimo i o nelegalnoj paradi za 9.januar i o verbalnim napadima Vučićevih jastrebova poput Dačića koji idu prema BIH, o najavama stvaranja „srpskog sveta“ utješne nagrade za veliku Srbiju.

 

 

 

Naravno da je na turniru bilo huligana ali kako se čini, taj napad huligana je bio izazvan katastrofalnom organizacijom turnira i nekim dešavanjima koja se ne tiču nacionalnog, a pogotovo ne međuancionalnog konteksta.

 

 

Jedan od roditelja kaže 400 ekipa, ni jedna iz Sarajeva i da je prosto ta relacija bila sa druge strane. Vidjeli smo „ubij Srbina“ uzvike koje su govorila djeca iz Splita iz Hrvatske i to kada se pomiješa dobijete priču koju je iskoristila srpska medijska mašinerija.

 

 

Čitam naslove, u najmanju ruku kao da se u Sarajevu desio organiziran linč prema srpskoj djeci, kao da to radi političko Sarajevo.

 

 

Ova stvar je zloupotrebljena. Niko ne spominje da su napadači odmah lišeni slobode, da će biti procesuirani, to nije interesanto tabloidima i kad sve pomiješamo dobijemo ovo što jeste i to sam govorio prije neustavne parade kada su me pitali šta je cilj, kazao sam, jedan cilj je provokacija i dugoročno će uspjeti i da je sama parada pripremljana na način da bude post festum djelovanja.

 

 

Ono što je najbintije, roditelji te djece koja su došla iz Beograda su rekla da će ostati na turniri. A da neko pokušava promijenti percepciju o gradu Sarajevu kao gradu koji nije prijateljski prema drugima, ta namjera postoji. Do građana Sarajeva je da potpuno mirno reaguju, da ih ne ponese bijes – rekao je Dragan Bursać, novinar i kolumnista.

 

 

 

 

(Melina Rašidović)

 

(Hayat)

(336)

DRAGAN BURSAĆ ZA HAYAT O DEŠAVANJIMA NA TURNIRU NA ILIDŽI: OVO JE POSLJEDICA NACIONALISTIČKOG HAJPA

About The Author
-