Dr. Semin Bećirbegović: Isto bih uradio za svoje dijete pa ne vidim razlog da ne uradim za svog malog pacijenta

Drago mi je da me se generalna direktorica KCUS-a sjetila kao jednog od ljekara koji su nekada radili gore. Sa mnom je i dr. Senad Maksić. On se malo zabrinuo zašto i on nije spomenut, izjavio je za „Avaz“ dr. Semin Bećirbegović, cijenjeni ortoped, koji je s KCUS-a otišao prije više od godinu, a kojeg je danas Sebija Izetbegović na pres-konferenciji optužila da je nestručno liječio jedno dijete.

 

 

– Događaj o kojem me pitate desio se dan nakon konferencije u Velikom parku 5. septembra 2017. i za koju se čudim da nije dio izvještaja i pres-konferencije. Majku pacijenta čije ime ne mogu spominjati, a na kojeg se odnosi ova priča, osiguranje menadžmenta je udaljilo jer je došla da se bori za liječenje svoga djeteta kroz prikupljanje medicinske dokumentacije za liječenje u inozemstvu. Normalno je da je žena bila prestravljena – kaže nam dr. Bećirbegović.

 

Dalje pojašnjava da je dijete koje se spominje liječeno zbog multiplih anomalija lokomotornog sistema.

 

– Šake je operirao naš prijatelj, prof. Martini u Hajdelbergu, međutim, anomalije podlaktice i donjih ekstremiteta su bile previše kompleksne i za univerzitetsku kliniku u Hajdelbergu pa smo morali tražiti pomoć dalje. Igrom sudbine, naša klinika je uspostavila saradnju s prof. Jaserom el-Batravijem (Yasser al Batrawi) iz Kaira, koji je upravo u Hajdelbergu uvodio metode rekonstrukcije deformiteta kod djece. Dr. El-Batravi je bio zvanični gostujući ljekar na ortopedskoj klinici i, kao takav, pregledao je dijete.

 

S obzirom na stepen problema, konstatirao je da su mu potrebna još trojica subspecijalista koji s njim rade u Kairu i ponudio nam je da se dijete operira u njegovoj instituciji, s tim da mi (BiH) pokrijemo troškove avionskog prijevoza i smještaja, dakle minimalne troškove.

 

Kao neko ko je, prije svega, otac četvero djece, pa tek onda ljekar, zdušno sam podržao inicijativu te smo pokrenuli procedure za liječenje u inozemstvu. Ako je moja odgovornost da izjavim da mi nismo u mogućnosti da liječimo dijete sa stanjem s kojim nemamo iskustvo, onda u potpunosti prihvatam odgovornost. Tačno je, preporučio sam da dijete ide kod prof. El-Batravija.

 

To bih uradio za svoje dijete pa ne vidim razlog da ne uradim za svog malog pacijenta. Ne zaboravite da se najstariji univerzitet u Evropi nije usudio do kraja rješavati taj problem. Sve bih ponovio apsolutno na isti način i nema te pres-konferencije koja bi me mogla natjerati da drugačije uradim.

 

Ne znam šta se nakon ovoga desilo s djetetom pošto ne radim u KCUS-u. Nadam se da su on i njegova majka dobro – rekao je dr. Bećirbegović.

Izvor: Avaz.ba

(392)

Dr. Semin Bećirbegović: Isto bih uradio za svoje dijete pa ne vidim razlog da ne uradim za svog malog pacijenta

| Slider, Vijesti |
About The Author
-