Dr. Malićbegović za NAP: Očekivati je da se u narednih 15 dana desi pogoršanje situacije

SARAJEVO, (Patria) – Nadležnost Ministarstva civilnih poslova BiH je utvrđena članom 15. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, prema kojem je Ministarstvo civilnih poslova BiH nadležno za obavljanje poslova i izvršavanje zadataka koji su u nadležnosti Bosne i Hercegovine i koji se odnose na utvrđivanje osnovnih principa koordinacije aktivnosti, usklađivanja planova entitetskih tijela vlasti i definiranje strategije na međunarodnom planu, između ostalog, u području zdravstva.

 

 

 

Doktorica Draženka Malićbegović, pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH u Sektoru za zdravstvo i osoba zadužena za međunarodne zdravstvene propise i praćenje prekogranične prijetnje i širenje bolesti u razgovoru za Novinsku agenciju Patria objašnjava da na osnovu člana 4. Međunarodnih zdravstvenih propisa Svjetske zdravstvene organizacije Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o uspostavljanju Komisije za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa.

 

 

„Ja sam primarno odgovorna osoba za Bosnu i Hercegovinu. Komisija je dio globalne mreže nacionalnih kontakt tačaka Svjetske zdravstvene organizacije (Event Information Site for IHR National Focal Point) i ključna je za uspješnu implementaciju MZP predstavljenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije, a unutar 196 država potpisnica, između ostalih i Bosne i Hercegovine.

 

 

Kao takva, Komisija je, putem mreže, svakodnevno informirana o svim događajima koji se trenutno procjenjuju na globalnom nivou, prema kriterijima za javnozdravstvene rizike od međunarodnog značaja prema MZP, između ostalih o pojavi epidemije prouzrokovane novim virusom korona, kao i o informacijama o bosanskohercegovačkim državljanima koji su bili u područjima pogođenim novim virusom korona i njihovom kretanju“, kaže Malićbegović.

 

 

Zdravstvena zaštita je u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta, te sukladno Zakonima o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na nivou entiteta i Brčko distrikta provode se mjere, na tom nivou.

 

 

„Ministarstvo civilnih poslova BiH do sada je organiziralo tri sastanka Konferencije u oblasti zdravstva, prva sa entitetskim ministrima zdravlja i šefom Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, drugi sastanak je bio u proširenom sastavu, na kojem je prisustvovao Ministar sigurnosti BiH i direktor Granične policije BiH.

 

 

Na zadnjem sastanku koji je održan jučer, bili su pozvani kantonalni ministri zdravstva HNK, obzirom na situaciju u KB Mostar, kako bi bili informirani o svim poduzetim mjerama i Unsko-sanskog kantona, obzirom da osim pojave oboljelih od oboljenja CORONA -19, susreću se sa velikim problemom po pitanju migranata.

 

 

Također, sudjelovala sam na zajedničkom sastanku Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske“, napominje pomoćnica ministrice.

 

 

Malićbegović pojašnjava da ima opravdanja da Konferencija u oblasti zdravstva koordinira aktivnosti ukoliko smo u početnoj fazi, ali sada kada se broj oboljelih svaki dan povećava koordinaciju mora preuzeti Koordinaciono tijelo BiH, dr. Dušan Kojić je član ispred MCP BiH.

 

 

„Sukladno podijeljenoj nadležnosti u BiH, uspostavljeni su, kantonalni, entitetski i Brčko distrikt krizni štabovi i Koordinaciono tijelo na nivou BiH. Vijeće ministara je aktiviralo Koordinaciono tijelo, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara u izvanrednim situacijama“, ističe Malićbegović.

 

 

Najčešće pitanje je ima li BiH dovoljno testova i zašto se ne testira veći broj osoba.

 

 

„U Bosni i Hercegovini, klinički centri su kupili određenu količinu testova i dobili su oko 1000 testova od SZO. Nema potrebe da se testiraju sve osobe, odnosno na zahtjev pojedinaca. Potrebno je uraditi testiranje osobe sa simptomima i onih koji su bili u bliskom kontaktu sa pozitivnom osobom, što se i provodi“, dodala je Malićbegović.

 

 

Problem su kako ističe neodgovorne osobe.

 

 

„Mislim da su u Bosni i Hercegovini poduzete pravovremene mjere, ali mi se susrećemo sa problemom neodgovornih osoba koje su došle iz zaraženih područja i koje slobodno hodaju, a izdano im je Rješenje da provedu kućnu izolaciju i da se javljaju nadležnim institucijama. Takođe, ne da trebaju ne izlaziti iz kuće, već trebaju biti izolirani i od članova uže obitelji ili stalno nositi masku i pridržavati se svih drugih uputa koje dobiju kada im se izda Rješenje.

 

 

S tim u svezi, pomoć medija da se građani upozoravaju na pridržavanje propisanih mjera, da bi svojim društveno odgovornim ponašanjem smanjili broj oboljelih, je od velike koristi u cilju sprečavanja širenja oboljenja. Sa ovim brojem potvrđenih slučajeva očekivati je da se u narednih 15 dana desi pogoršanje situacije i povećanje broja oboljelih“, kazala je Malićbegović.

(510)

Dr. Malićbegović za NAP: Očekivati je da se u narednih 15 dana desi pogoršanje situacije

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-