Doktor propast govorio o najvećim prijetnjama svijetu. Gdje bi pala prva atomska bomba?

Poznati ekonomista Nuriel Rubini poznat je kao Doktor propast zbog predviđanja velikih kriza.

 

 

Za njemački Spiegel on je govorio o megaprijetnjama s kojima se svijet suočava.

 

 

S obzirom na to da se u isto vrijeme odvija više velikih kriza, on je otkrio šta misli kako bi političari trebalo da postave svoje prioritete.

 

 

U jednom trenutku je čak rekao i da je treći svjetski rat na neki način već počeo i da će se svijet raspasti.

 

 

Katastrofa koja se ubrzava

 

Prema njegovim rečima, političari bi trebalo da se pobrinu za Rusiju i Ukrajinu prije nego što se pobrinu za Iran, Izrael ili Kinu.

 

 

“Ali kreatori politika također bi trebalo da razmišljaju o inflaciji i recesiji. Eurozona je već u recesiji. Mislim da će biti duga i ružna. Ujedinjeno Kraljevstvo je još gore.

 

 

Čini se da je pandemija obuzdana, ali uskoro bi se mogle pojaviti nove varijante Covida. Klimatske promjene usporena su katastrofa koja se ubrzava”, ističe Doktor propast.

 

 

Navodi i da bi Sjedinjene Američke Države mogle da izvrše pritisak na Evropu da ograniči svoje poslovne odnose s Kinom kako ne bi ugrozila američku vojnu prisutnost na kontinentu.

 

 

Tvrdi da se takav scenario već odigrava, prenosi B92.

 

 

“SAD su upravo donijele nove propise koji zabranjuju izvoz poluvodiča kineskim kompanijama za vještačku inteligenciju, kvantno računovodstvo ili vojnu upotrebu.

 

 

Evropljani bi htjeli da nastave da posluju sa SAD i Kinom. Međutim, to neće biti moguće zbog pitanja nacionalne sigurnosti. Trgovina, finansije, tehnologija, internet. Sve će se podijeliti na dva dijela”, tvrdi Rubini.

 

 

Upozorio je da Rusija i Kina pokušavaju da izgrade alternativu dolaru i sistemu SWIFT.

 

 

Energetska kriza

 

Rubini kaže da je predsjednika jedne afričke zemlje upitao zašto dobija 5G tehnologiju iz Kine, a ne sa Zapada.

 

 

“Rekao mi je, mala smo država pa će nas neko ionako špijunirati. Onda bih mogao da uzmem kinesku tehnologiju, jeftinija je”, ispričao je ekonomista.

 

 

Istakao je da je danas gora situacija, kada je riječ o energetskoj krizi, visokoj inflaciji i stagflaciji, nego sedamdesetih godina prošlog vijeka. Ističe da su javni i privatni dug sada veći.

 

 

Ali, kako ističe, najveći rizik su klimatske promjene.

 

 

“Trenutno ne postoji način da se značajno smanje emisije CO2 bez smanjenja ekonomije. Iako je 2020. bila najgora recesija u 60 godina, emisije staklene bašte pale su samo za 9%”, kaže Rubini.

 

 

Ponavlja da svijet mora da nađe način za ekonomski rast bez pogoršavanja efekata staklene bašte, odnosno emisije štetnih gasova.

 

 

Zabrinut za preživljavanje demokratije

 

S obzirom na sve paralelne krize navodi da je zabrinut za preživljavanje demokratije protiv autoritarnih sistema poput Kine ili Rusije.

 

 

“Demokratije su krhke kada postoje veliki šokovi. Uvijek se onda nađe neki mačo muškarac koji kaže: “Ja ću spasiti državu” i sve svali na strance. Upravo to je Putin napravio s Ukrajinom.

 

 

Erdogan bi iduće godine mogao da napravi istu stvar s Grčkom i pokuša da stvori krizu jer bi inače mogao da izgubi izbore. Ako se Donald Trump ponovno kandiduje i izgubi izbore, ovaj bi put mogao otvoreno da pozove pristalice nadmoći bijele rase da napadnu Kapitol.

 

 

Mogli bismo da vidimo nasilje i pravi građanski rat u SAD”, kaže Rubini.

 

 

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj stvari za sada izgledaju relativno dobro.

 

 

“Moramo da se suočimo sa svijetom kakav jeste. Čak i ako dođe do nuklearnog sukoba. Jer tada bi prva bomba pala na New York, a sljedeća na Moskvu”, zaključio je on.

 

(Raport)

(174)

Doktor propast govorio o najvećim prijetnjama svijetu. Gdje bi pala prva atomska bomba?

| Slider, Šokantno, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-