DOK DODIK JAVNO TVRDI DA MRZI SARAJEVO: Firma njegovog sina dobila 25 tendera u glavnom gradu BiH, ČIJA JE VRIJEDNOST ČAK…

Firma Prointer u Sarajevu dobila poslove vrijedne dva miliona maraka

 

 

“Ne volim Bosnu i Hercegovinu, pa šta”.

 

Da je u BiH sve potpuno uvezano kada je trošenje narodnih para u pitanju još jednom će dokazati Ljubomir Kalaba sa čela Kancelarije za veterinarstvo, čije je imenovanje pogurao Dodikov ljuti protivnik SDS. Održavanje servera i računara “Prointeru”, po još jednom direktnom ugovoru od 23. septembra, platiće 6.950 KM. Nije bilo dovoljno! Istog dana uslijediće još jedan – održavanje inforamcionog sistema koštaće 6.833 KM.

 

“Kontroler za data centar”, kako je navedeno u tenderu, narod preko Kalabe, 2. novembra, koštaće 6.886 KM. Direktno!

 

Tokom 2020. godine proboj sarajevskog “Prointera” biće zadatak i Savjeta ministara BiH, kojim rukovodi SNSD-ov Zoran Tegeltija. Obezbjeđenje sistema i “primarni firewall uređaji”, kroz dva tendera u dva dana novembra, platiće 159.663 KM (59.904 i 99.759 KM). Zanimljivo, ni na ove pozive neće se javiti nijedna druga bh. firma, samo “Prointer”.

 

MILINOVIĆEVA PRIVRŽENOST REŽIMU

 

Draško Milinović imenovan je za novog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Paradoksalno, jer je upravo u vrijeme dok je Milinović bio na čelu RTRS-a, RAK izrekao brojne novčane kazne javnom servisu RS zbog nepoštovanja Zakona o RTRS i kršenja etičkih i profesionalnih standarda”, pisao je Žurnal 15. jula 2020.

 

Iako je njegov izbor bio upitan jer mu je i, prema medijskim saznanjima, supruga Željka šef PR službe “M:tela”, pa se suočio sa optužbama za sukob interesa, samo jedan demanti monopolističke telekom kompanije u RS biće dovoljan da sve sumnje budu odbačene, a on udobno smješten u fotelju iz koje kontroliše protok informacija.

 

Bivši glavni i odgovorni urednik otuđenog javnog servira iliti urednik iz kabineta vladajućih za vitalne nacionalne interese boriće se na više polja. Svakako, jedan od tih interesa je i uspon sarajevskog “Prointera” potopomognut banjalučkom bazom.

 

U prvoj godini mandata ovim firmama platiće gotovo pola miliona KM.

 

Dva “Prointera” u konzorcijumu od Milinovića će prvi ugovor dobiti 20. novembra i to za softver za fakturisanje. Posao vrijedan 19.890 KM. Samo 13 dana kasnije ugovor za softver za portal koštaće 49.959 KM, a računarska oprema čak 358.858 KM.

 

Kao jedini ponuđač “Prointer” 21. decembra zatvoriće poslovnu godinu s RAK-om ugovorom za softver za bekapovanje. Cijena – 45.995 KM!

 

KOŠARČEV “PAD” I USPON FENIKSA

 

“Košarac je napisao kraj svog političkog puta i tu nema nikakve dileme”, poručiće Milorad Dodik svom istočnosarajevskom pulenu nakon korona žurke početkom maja u sarajevskom “Golf klubu”. Nikada nije utvrđeno da li mu je više zamjerio druženje sa Bošnjacima u, pred kamerama, mrskom Sarajevu ili druženje u vrijeme pandemije.

 

Staša Košarac, ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH, mudro će se primiriti, više neće pušiti tompuse niti se u javnosti sastajati sa prijateljima Bošnjacima, Dodik će se zabaviti bacanjem nacionalističkih koski pred narod i sve će se brzo zaboraviti.

 

Ministar Feniks ne da neće završiti politički put, već će nastaviti da se ponaša osiono. Kako s poljoprivrednicima, tako i u privatnom životu, a i dok zavlači ruku u džep naroda.

 

Kako ga je korona žurka malo opekla, a pandemije ne jenjava, Košarac će odlučiti da bude (još) podobniji i da se zdravstveno osvijesti pa će video-konferencijski uređaj 23. novembra platiti 24.447 KM.

 

Dobar dan za posao biće i 14. decembar. Košarac i sarajevski “Prointer” sklopiće ugovore za dva lota u tenderu raspisanom za održavanje poljoprivrednog informacionog sistema – 23.260 i 31.520 KM.

 

Uslijediće ugovori sličnih ili istih vrijednosti. Istog dana za održavanje poljoprivrednog registra daće – 23.259, a za održavanje mrežne i serverske opreme 31.520 KM.

 

Za dobrobit sarajevskog “Prointera” tokom 2020. radiće i Kancelarija za reviziju institucija BiH (softver 93.132 KM i mrežni switch uređaji 9.992 KM), ali i Zavod za zapošljavanje RS, kojem će stići tek jedna, svakako “Prointerova”, ponuda za business intelligence sistem – 214.992 KM. Zatim če, da ne luta okolo, direktno pazariti i licence po cijeni od 6.602 KM.

 

I “Elektrodistribucija Pale”, preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS koje je za samo godinu dana potonulo pet miliona KM, vodiće računa o IT sistemu. Softverske licence direktor Aco Stanišić, inače kadar DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića, polovinom decembra ugovoriće za 56.561 KM.

 

O počecima društveno-odgovornog biznisa “Prointera” u Sarajevu Žurnal je opširno pisao.

 

Piše: Žana Gauk

DOK DODIK JAVNO TVRDI DA MRZI SARAJEVO: Firma njegovog sina dobila 25 tendera u glavnom gradu BiH, ČIJA JE VRIJEDNOST ČAK…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-