Dodikovi zakoni na putu autokratije: Kadija te tuži, kadija ti sudi

Vijest o mogućoj kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj zabrinula je kako javnost, tako i brojne medijske djelatnike koji rade u tom entitetu. A prema saznanjima Klix.ba postoji mogućnost da se ovaj zakon uvede početkom iduće godine.

 

 

Milorad Dodik je 31. oktobra ove godine objavio na Twitteru da je kao predsjednik SNSD-a zatražio od Ministarstva pravde RS-a da pripremi nove i izvrši izmjene postojećih zakona, te da ih prilagodi evropskim konvencijama. Radi se o Zakonu o sprečavanju širenja lažnih vijesti, Zakonu o sprečavanju jezika mržnje, Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede u Krivični zakon kao krivično djelo.

 

 

Najavu izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske Dodik je ponovio i na sjednici NSRS-a u novembru, te je naglasio da će se izmjene uvesti do kraja ove godine.

 

 

“Zakoni o lažima i klevetama donose se da se popravi atmosfera u kojoj se nalazimo. Donijet će se i sve ostalo što bude trebalo. Ovi zakoni biće rigorozni. Nije problem da govorite istinu i svakome treba omogućiti da govori istinu, ali ova količina laži, podmetanja i izmišljanja u javnom prostoru totalno je zgadilo i mentalno opteretilo značajan dio stanovništva i to je na kraju nešto što je došlo sa strane. Ali na toj strani tamo imaju zakoni koji to zabranjuju, a nama nisu dali prije nekoliko godina da to uvedemo, ove godine ćemo to uraditi, veoma brzo ćemo to uraditi, neka se buni ko god hoće. Vjerovatno ćemo donositi još neke rigorozne zakone”, rekao je Dodik tokom govora u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

 

Naime, uvođenjem klevete u Krivični zakon Republike Srpske svaka informacija koja je javno objavljena, ukoliko bude ocijenjena kao kleveta, to jeste iznošenje neistinitih informacija s ciljem nanošenja štete ugledu fizičkog ili pravnog lica, može odvesti autora u zatvor.

 

 

Ko može odrediti da li se radi o kleveti?

 

Prema najavi Dodika planirano je uvođenje rigoroznih mjera, ali još uvijek nije poznato kolika bi mogla biti najveća zatvorska kazna i ko će odrediti da li se radi o kleveti.

 

 

S obzirom na Dodikovu najavu o “rigoroznim kaznama” i nepostojanju odgovarajućeg mehanizma odbrane, pritisak na novinare i neovisne medije će sprječavati bilo koju slobodu govora.

 

 

Šta kažu stranci?

 

Nakon najave Dodika o izmjenama Krivičnog zakona RS-a, reagovali su brojni zvaničnici koji su osudili vraćanje klevete u krivični zakon 20 godina nakon što je dekriminalizirana.

 

 

U Programu praćenja sudskih postupaka koji provodi Misija OSCE-a BiH zabilježeno je da su nosioci javnih funkcija inicijatori velikog broja parničnih postupaka za djelo klevete pokrenutih protiv novinara i medijskih kuća.

 

 

“Zabrinjavajuće je da političari već pribjegavaju pokretanju tužbi za klevetu, kako bi pokušali ostvariti uticaj na pisanje novinara ili nanijeti štetu finansijskom stanju određene medijske kuće”, rekli su za Klix.ba iz OSCE-a.

 

 

Poručili su da mogućnost vraćanja krivične odgovornosti za djelo klevete u BiH predstavljala bi krupan korak unazad.

 

 

“Misija poziva nadležne organe da odustanu od ove ideje i time iskažu podršku pluralističkoj debati, koja je osnovna odlika slobodnog demokratskog društva”, poručili su iz OSCE-a.

 

 

Iz Ministartva pravde RS-a su za Klix.ba rekli da nisu počeli raditi na Nacrtu zakona o kleveti.

 

 

S obzirom da se godina približava kraju, a Zakon još uvijek nije krenuo u fazu pripreme nacrta, postavlja se pitanje da li je to bio još jedan blef predsjednika RS-a ili ishitrena odluka da se sačekaju praznici i da se u kratkom roku uvedu izmjene koje će nanijeti ogromnu štetu ionako slaboj demokratiji?

 

 


 

(Klix)

(46)

Dodikovi zakoni na putu autokratije: Kadija te tuži, kadija ti sudi

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-