Dodik već dogovorio s Čovićem državnu vlast. Tražio da SNSD imenuje ministra vanjskih poslova

Autor: Raport.ba

 

 

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, gostovao je na RTRS u emisiji Specijal. Dodik je govorio o brojnim temama od izbora, opozicije do formiranja vlasti nakon što se ozvaniče izborni rezultati.

 

SNSD je postigao zavidne rezultate na Opštim izborima, ali to nisu konačni rezultati i nadamo se da ćemo te brojke i povećati, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u emisiji Specijal.

 

– Podaci CIK-a se podudaraju da našim podacima i zasnivaju se na zapisnicima sa glasačkih mjesta koji su potpisani. Mi smo se opredijelili da objavljujemo samo one zapisnike koji su popunjeni – istakao je Dodik.

 

Kaže da je CIK naredio da se prvo broje glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, a tek onda za predsjednika Srpske.

 

– Tako da su rezultati kasnili, a bilo je i nevažećih listića. Na kraju, to je bio trenutak kada smo proglasili pobjedu na izborima – istakao je Dodik.

 

Naglasio je da izbori nisu zabava, već obaveza.

 

– Mi nismo oni koji se šale. Održali smo 137 mitinga, preko 270.000 ljudi bilo je na njima. Naša kampanja je bila pozitivna, nije bila usmjerena na trač. S druge strane jedini program opozicije bila je mržnja prema Miloradu Dodiku. A izbori se ne dobijaju mržnjom, već ozbiljnim radom – poručio je Dodik.

 

Istakao je da je Banjaluka najveći grad, koji voli, ali kaže on, nije dovoljno pobijediti samo u Banjaluci da bi bili ukupni pobjednici izbora.

 

– Možda smo i mi sami krivi jer nismo dovoljno na pravi način predočili naš program – rekao je on i dodao da poštuje pravo građana na njihov izbor.

 

– Odmah nakon izbora se vidio raskol u opoziciji jer su samo pratili svoje kandidate. Ipak, Šarović je bio korektan nakon izbora i čestitao Cvijanovićevoj – kaže Dodik.

 

Smatra da je ovo velika pobjeda SNSD-a, i da je to dobro za Republiku Srpsku, i regionalno i globalno.

 

– Ta politika nas drži na geopolitičkoj karti svijeta, jer velike sile svakih šest mjeseci vode razgovore o BiH – poručio je on.

 

Naglasio je da je za Republiku Srpsku najvažnije mjesto predsjednika Srpske, uz uvažavanje svih ostalih funkcija.

 

– Tako sam se ponašao i u Sarajevu. Član Predsjedništva BiH je kadar iz Republike Srpske, i to je samo jedna u nizu funkcija. BiH ne bira ni jedan svoj organ, svi ti organi se sastavljaju iz Republike Srpske i Federacije BiH. Isto tako i Savjet ministara. BiH ga ne bira – kaže Dodik.

 

Mi zastupamo politiku Republike Srpske, kaže on, a ne BiH.

 

– Formiraćemo Vladu vrlo brzo, jer zajedno sa koalicionim partnerima imamo preko 60 odsto glasova. Razumijem vrijeme koje dolazi, i potrebno je da se okupimo svi – istakao je Dodik.

 

Poručio je da nije slabost SNSD-a ako želi jedinstvo, kako to opozicija tumači, jer evo, sada su pobjednici.

 

– U SDS-u ima veoma korektnih ljudi. Mi nemamo ništa protiv patriotskog SDS-a, ali imamo protiv onih koji su gledali samo svoje lično pozicioniranje – istakao je Dodik.

 

Dodik kaže da razumije vrijeme koje dolazi, i zbog toga kaže on, razumije i koliko nam je potrebno jedinstvo, kao i da očekuje i od drugih da to razumiju.

 

– Najvažnije je da sačuvamo mir. U razgovoru sa određeni zemljama želimo da budemo dio energetske solidarnosti. Ako ste sa nekim državama, ponudićete im neki višak struje koji imamo, a oni će ponuditi nešto šta nama nedostaje. Riječ je o regionalnoj priči – istakao je on.

 

Dodao je da Srpska vodi odgovornu politiku.

 

– Uvjeren sam da će samo one države, a Srpsku tako doživljavam, koje imaju stabilnu političku vladu, prevladati ova teška vremena, i to mnogo lakše nego neki drugi – kaže Dodik.

 

 

Cijeli Specijal pogledajte ovdje:

 

 

(1965)

Dodik već dogovorio s Čovićem državnu vlast. Tražio da SNSD imenuje ministra vanjskih poslova

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-