DODIK U BEOGRADU U JAGNJEĆOJ KOŽI: Komšić se šalio na račun članova Predsjedništva BiH…

Nakon okončanog sastanka u Beogradu između predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićom i članovima Predsjedništva BiH, medijima se obratio i predsjedavajući naše zemlje Željko Komšić.

 

 

Na početku svog obraćanja našalio se pred novinarima, kazavši da se izvinjava zbog oduzimanja vremena jer su se prije njega obratili i Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

 

“Nas je trojica, trošimo više prostora, ali i vremena”, kazao je Komšić.

 

Potom je govorio, odnosno ponovio djelimično teze kojih se dotakao Milorad Dodik o temama razgovora i projektima koji se planiraju.

 

“Hvala predsjedniku Srbije na domaćinstvu. Dogovor je da bilateralna pitanja otvaramo u međusobnim susretima. Danas smo pričali o autoputu Beogard- Sarajevo, načinu finansiranja, rutama i slično. Međutim, javile su se i nove ideje za buduće projekte, poput nove ideje za željezničku infrastrukturu između naših zemalja. To su korisni projekti, iako su skupi. Mi u BiH imamo veliki interes za to”, završio je Komšić.

 

Milorad Dodik je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom kazao da su svi sudionici razgovora opredjeljeni za stabilnost i mir uz naglasak na izbjegavanje bilo kakvih sukoba. “Razgovarali smo o razvojnim projektima, kao što je autoput, ali i gasovod Turski tok. Ukazali smo na spremnost za druge investicije kao što je modernizacija željezničkih pruga i izgradnja novih. Tu je potreba da se sačuva dobra politička saradnja, stabilnost i mir”, dodao je Dodik.

 

On je podsjetio na riječi Erdogana kako je potrebno izbjeći svaki etnički sukob u ovom regionu.

 

“Želimo raditi dobre stvari i nizati uspjehe”, kazao je član Predsjedništva BiH.

 

U obraćanju medijima je poručio da BiH ima brojne unutrašnje probleme i da nije u poziciji efikasno rješavati neke stvari kao što to radi Srbija.

 

“U zaostatku smo u procesu izgradnje autoputa. Vijeće ministara bi trebalo da operativno realizuje saradnju i ugovore između Srbije i BiH te Turske i BiH. To će obilježiti našu saradnju u okviru trilaterale”, dodao je Dodik.

 

On je kazao da je danas dogovoren sastanak današnjih sagovornika za iduću godinu u Sarajevu, a zatim i trilaterala u Turskoj.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Beograda kako je Turska stabilizirajući faktor u ovom regionu.Džaferović je rekao da je Turska stabilizirajući faktor u cijelom regionu te da ova zemlja ima dobre bilateralne odnose i sa BiH i sa Srbijom. Kako kaže, BiH i Srbija će svoja bilateralna pitanja rješavati u bilateralnom odnosu dodajući da postoje mnoga otvorena pitanja.

 

“Zato je potrebno voditi dijalog. Rekao sam da je potrebna intenzivnija saradnja institucija BiH i institucija Srbije. Samo tako se mogu rješavati probleme”, kazao je Džaferović.

 

Što se tiče autoputa Sarajevo-Beograd, Džaferović je kazao da ovaj projekat utječe na mir i stabilnost u regionu. Istakao je da je BiH preuzela obavezu da što je moguće prije definiše i zaključi ugovore sa Srbijom i Turskom kako bi ovaj projekat što prije bio realizovan.

(972)

DODIK U BEOGRADU U JAGNJEĆOJ KOŽI: Komšić se šalio na račun članova Predsjedništva BiH…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-