DODIK SE OKURAŽIO NAKON POVRATKA IZ MOSKVE: “Ulazak BiH u NATO za Republiku Srpsku bi bio smrtna presuda, NATO nikad nije pokazao interes za autonomiju RS-a, osim da je ukine…“

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da je tokom boravka u Moskvi poručio da se Republika Srpska protivi članstvu BiH u NATO-u, koji je sve što je činio, činio na štetu tog bh. entiteta, zbog čega bi članstvo u Alijansi za Republiku Srpsku bilo pogubno.

 

 

“Ne možemo govoriti da smo imali dobra iskustva s NATO-om niti da ih imamo sada. Sve što je učinio NATO, učinio je protiv Srba, od bombardovanja do smanjenja naše autonomije kroz oduzimanje statusa Vojske Republike Srpske. NATO jeste vojna organizacija, ali sa političkim ciljem, a njihov politički cilj u BiH je da se ona centralizuje i unitarizuje”, poručio je Dodik.

 

“Uredu je da sarađujemo, ali bilo bi pogubno za Republiku Srpsku kada bismo pristali na članstvo u NATO-u. Tog trenutka bi Republika Srpska potpisala svoju smrtnu presudu”, naglasio je Dodik.

 

 

Dodao je da Republika Srpska od Rusije nikad nije dobila nikakve zahtjeve nego je uvijek samo pitala šta može da učini da pomogne.

 

 

“Nikad nisu rekli da se integrišemo s njima, dok NATO nameće tu strukturu”, rekao je Dodik.

 

 

On je ocijenio da je saradnja Republike Srpske i Rusije u svim oblastima dobra te je istaknuo značaj projekta gasifikacije koji treba da bude realizovan.

 

 

Dodik je napomenuo da u realizaciji tog projekta ima problema, koji nisu kreirani na ovom području, nego izvana.

 

 

“Postoji globalni problem vezan za energetiku između SAD-a sa jedne strane i Evrope i Rusije s druge strane, gdje se Amerika pokušava nametnuti kao neko ko će uvesti sankcije svakome ko koristi energente iz Rusije”, rekao je Dodik za RTRS.

 

 

Napomenuo je da Rusija pokušava da putem saradnje s drugima rješava to pitanje na obostrano zadovoljstvo te da je projekt gasifikacije Republike Srpske veoma živ i da zavisi i od ruskog partnera.

 

 

“Ova pandemija je sve zaustavila, ali je posjeta Moskvi bila dobra prilika da razgovaram s određenim ljudima koji su me uvjerili da se od toga neće odustati”, naglasio je Dodik.

 

 

On je ocijenio da je saradnja s Rusijom dobra i u oblasti bankarstva te da je sve bolja i veća i u oblasti obrazovanja.

 

 

Dodik je podsjetio da je Rusija značajno pomogla Republici Srpskoj u borbi protiv epidemije dolaskom jedinice koja je vršila dezinfekciju objekata, ali i humanitarnom pomoći koja je poslana iz Rusije dok se i sama borila s ovim problemom.

 

 

“Treba istaći da je pomoć Rusije bila momentalna, s tim se nije kalkulisalo niti uslovljavalo, i ova posjeta Moskvi bila je prilika da im zahvalim za to”, rekao je Dodik.

DODIK SE OKURAŽIO NAKON POVRATKA IZ MOSKVE: “Ulazak BiH u NATO za Republiku Srpsku bi bio smrtna presuda, NATO nikad nije pokazao interes za autonomiju RS-a, osim da je ukine…“

About The Author
-