DODIK NA NASLOVNIM STRANAMA REGIONALNIH MEDIJA: “Lider bosanskih Srba ulazi u lični sukob sa Berlinom! Povlači li za sobom i Vučića?”

Dodik je od Džaferovića i Komšića na sjednici Predsjedništva BiH tražio i da se visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt proglasi personom non grata no očekivano ni za to nije dobio suglasnost. ..

 

 

Brojni mediji u regiji na naslovnim stranama svojih portala donose vijest da je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, blokirao izdavanje agramana novom njemačkom ambasadoru u BiH te da je tražio je od svojih kolega, Džaferovića i Komšića, da se visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt proglasi “personom non grata”

 

 

Tako zagrebački Jutarnji list piše da je Dodik u petak, po drugi put uskratio suglasnost za postavljenje novog ambasadora Njemačke u BiH “zaoštravajući na taj način osobni sukob s Berlinom kojega optužuje za protusrpsku politiku”.

 

 

Jutarnji list / Screenshot

 

 

Milorad Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH održanoj tokom dana glasao protiv postavljenja novog njemačkog ambasadora dok su predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH,  Željko Komšić glasali za to imenovanje.

 

 

Na isti je način Dodik glasao 24. avgusta kada je ta tačka po prvi puta bila na dnevnom redu Predsjedništva BiH a tada je kazao kako ne želi dolazak novog njemačkog ambasadora optužujući ga da kani “vitlati sabljom i sjeći glave Srbima”.

 

 

Sada je kazao kako je uvjet da Njemačka ima novog ambasadora u Sarajevu odreknuće te zemlje od rezolucije Bundestaga o stanju u BiH. Tom je rezolucijom Dodik proglašen glavnom prijetnjom po teritorijalni integriret i stabilnost BiH zbog stalnog promoviranja secesionističke politike i blokade tijela vlasti u BiH.

 

 

“Ovo je pokušaj okupacije ovog prostora od strane Njemačke koja želi nametati politička rješenja”, kazao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH komentirajući aktualnu politiku Berlina.

 

 

Dodik je od Džaferovića i Komšića na sjednici Predsjedništva BiH tražio i da se visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt proglasi personom non grata no očekivano ni za to nije dobio suglasnost.

 

 

Jutarnji list piše da prema poslovniku o radu Predsjedništva BiH novi njemački ambasador ipak ima suglasnost za preuzimanje dužnosti u Sarajevu osim ukoliko bi Dodik u naredna tri dana njegovo imenovanje proglasio štetnim po vitalne nacionalne interese Republike Srpske. Ukoliko to učini za konačnu negativnu odluku morat će dobiti pofršku dvije trećine zastupnika u Narodnoj skupštini RS što mu do sada nije polazilo za rukom jer njegova vladajuća stranka i njeni partneri u tom parlamentu nemaju dovoljno glasova.

 

 

Vijest sličnog sadržaja prenijeli su i drugi hrvatski mediji poput Večernjeg lista i Indexa, a utjecajni beogradski list Danas pozvao se na pisanje Večernjeg lista te cijelu problematiku produbio pitanjem da li Dodik svojim ponašanjem uvodi i Vučića u sukob sa Njemačkom.

 

 

Danas / Screenshot

 

(SB)

(1681)

DODIK NA NASLOVNIM STRANAMA REGIONALNIH MEDIJA: “Lider bosanskih Srba ulazi u lični sukob sa Berlinom! Povlači li za sobom i Vučića?”

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-