DIJELOVE EVROPE POGODILO VELIKO NEVRIJEME: Ledene lopte padale u Beogradu, snijeg i snažni vjetrovi u Francuskoj i…

U Normandiji, regionu na sjeveru Francuske, pada snijeg pošto je hladni talas pogodio Francusku “otjeravši” lijepo i toplo vrijeme.

 

alt

alt

Ciklona koja se premješta zapadnom Evropom preko Francuske i zemalja Beneluksa donijela je danas tom području naoblaku, oborine i znatno niže temperature, a lokalno i grmljavinska nevremena.

Jaka grmljavinska nevremena još su jučer zabilježena na području Francuske s dolaskom svježijeg zraka na toplo kopno, a pritom je bilo i jačih nevremena s tučom.

Danas je na tom dijelu Evrope znatno svježije nego proteklih dana, a dodatno na stražnjoj strani ciklone pritječe hladan zrak sa sjevera. Prema podacima Meteociela, na sjeveru Francuske temperatura se spustila na samo 2°C, lokalno uz jake snježne oborine.

Poplave i snažni vjetrovi takođe prijete tim oblastima.

S obzirom na to da se ciklona sa sjevera Francuske premješta dalje na sjeveroistok prema Skandinaviji, a nakon toga ponovo vraća na okean, ne očekuje se dalje širenje hladnijeg zraka evropskim kontinentom.

Veliko nevrijeme zahvatilo je naselje Leštane u okolini Beograda, na koje se obrušio grad veličine oraha.

Ledene loptice tukle su po okolini Leštana i okolnim dijelovima glavnog grada Srbije, samo nekoliko sati nakon što su se sa istim problemom součili i stanovnici južnih i zapadnih dijelova Srbije.

 

PROGNOZA ZA BiH

U BiH u periodu od 30. aprila do 2. maja prognozira se sunčano vrijeme uz malu mogućnost za lokalni pljusak u centralnim, istočnim i sjevernim krajevima Bosne, saopćeno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako piše u dugoročnoj prognozi, od 3. do 11. maja širom Bosne i Hercegovine prognozira se nestabilno vrijeme sa kišom, koja će biti obilnija na zapadu i jugozapadu Bosne te u Hercegovini. Stabilizacija vremena očekuje se od 12. maja, ali i dalje uz mogućnost za slab lokalni pljusak u centralnim, istočnim i jugozapadnim krajevima Bosne.

U pogledu temperaturnog režima očekuju se proljetne temperature u narednih petnaest dana. Od 30. aprila do 7. maja jutarnje temperature zraka u Bosni se očekuju od 8 do 12, a u Hercegovini od 10 do 15 stepeni, a maksimalne dnevne u Bosni se prognoziraju od 23 do 28, a u Hercegovini od 24 do 29 °C.

Blago zahlađenje očekuje se od 8. do 12 maja. Očekivane temperature u Bosni su od 5 do 10, u Hercegovini od 7 do 12, dok se maksimalne dnevne u Bosni prognoziraju od 18 do 23, a u Hercegovini od 21 do 26 °C.

Ponovni porast temperatura prognozira se od 13. maja, kada se jutarnje temperature zraka u Bosni očekuju od 9 do 14, a u Hercegovini od 12 do 17, a maksimalne u Bosni od 25 do 30, a u Hercegovini od 26 do 31 °C, saopćeno je.

(3012)

DIJELOVE EVROPE POGODILO VELIKO NEVRIJEME: Ledene lopte padale u Beogradu, snijeg i snažni vjetrovi u Francuskoj i…

| Foto/Video, Slider, Vijesti, Vremenska prognoza |
About The Author
-