Dani istine u zgradama al-Shife: Ako je IDF-ova verzija priče laž, Izraelu prijeti katastrofa

Naime, ako se tijekom racije IDF-a uistinu pronađu dokazi da pripadnici Hamasa bolnicu i najranjivije sugrađane koriste kao ljudski štit, Izraelci bi međunarodnoj zajednici uspjeli koliko-toliko opravdati brutalne napade na al-Shifu

 

 

Izraelska vojska drži kontrolu nad najmanje tri zgrade bolnice al-Shifa u pojasu Gaze, ispod koje američki obavještajci tvrde da se nalazi logističko sjedište Hamasa, zbog čega bi razvoj situacije u tom kompleksu narednih dana mogao definirati daljnji tijek sukoba, prenosi Jutarnji list.

 

 

Naime, ako se tijekom racije IDF-a uistinu pronađu dokazi da pripadnici Hamasa bolnicu i najranjivije sugrađane koriste kao ljudski štit, Izraelci bi međunarodnoj zajednici uspjeli koliko-toliko opravdati brutalne napade na al-Shifu kojima smo svjedočili proteklih dana. No, u slučaju da ne pronađu ništa, u velikoj su opasnosti za izgube i ono malo podrške saveznika koju imaju na raspolaganju nakon više od mjesec dana sukoba, čime bi ih se, de facto, prisililo za pregovarački stol.

 

 

Iako je operacija formalno tek započela, a informacije o stanju u al-Shifi se medijima zbog osjetljivosti situacije daju na kapaljku, glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus iz bolnice u Gazi javio se videom u kojem prikazuje desetak pronađenih pušaka, metke, pancirke i uniforme Hamasa za koje tvrdi da su ih pripadnici IDF-a pronašli iza uređaja za magnetsku rezonancu.

 

 

Američki predsjednik Joe Biden je tijekom konferencije za novinare u San Franciscu, gdje se sastao s kineskim kolegom Xi Jinpingom, naglasio kako izraelske snage vode računa o sigurnosti liječnika, civila i pacijenata bolnice al-Shifa, glatko odbivši pozvati Tel Aviv na primirje.

 

 

– Hamas je već najavio da će napade nalik onom 7. listopada nastaviti raditi sve dok je Države Izrael, tako da samo naivni ljudi mogu misliti da će oni spustiti oružje ako ih međunarodna zajednica ‘lijepo zamoli‘ – objasnio je Biden, oglušivši se pritom na interni memorandum State Departmenta, u kojem više od 500 djelatnika njegove vlastite administracije traži od Bijele kuće da posreduje u prekidu vatre.

 

 

No, Biden je jasno rekao i sljedeće: – Jedino rješenje ovoga konflikta podrazumijeva dvije države. Izraelska okupacija Gaze bila bi velika podrška – čime je, osim što je izraelskim čelnicima koji posljednjih dana putem medija poručuju kako jedinim rješenjem smatraju preuzimanje kontrole nad Gazom, poslao vrlo diskretnu, ali nedvosmislenu poruku.

 

 

Dao je naslutiti da su američki dužnosnici već u intenzivnim pregovorima s arapskim zemljama u potrazi za prihvatljivim konsenzusom kojim bi se Palestincima ponudio teritorij u zamjenu za eliminaciju Hamasa.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)

(204)

Dani istine u zgradama al-Shife: Ako je IDF-ova verzija priče laž, Izraelu prijeti katastrofa

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-