CVIJANOVIĆKA NA ČELU (PETE) KOLONE: Počele pripreme za proslavu neustavnog “Dana RS”

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao danu RS, srpski politički predstavnici počeli su pripreme za njegovu proslavu…

 

 

Iz kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović su saopćili da će danas predsjedavati “prvoj sjednici Organizacionog odbora za proslavu Dana RS – 9. januara“.

 

 

Bošnjački predstavnici u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao dana RS.

 

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao dan RS predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

 

 

Odluka o neustavnosti 9. januara, dana RS prije nekoliko mjeseci je stupila na snagu.

 

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, prenosi N1.

 

A Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

(500)

CVIJANOVIĆKA NA ČELU (PETE) KOLONE: Počele pripreme za proslavu neustavnog “Dana RS”

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-