Crnogorska policija objavila šta se dešavalo uoči pokolja: Još ne znamo ko je ubio ubicu, mi ili građanin

Uprava crnogorske policije saopćila je šta se hronološki događalo na Cetinju kada je Vuk Borilović počinio nezapamćeni masakr i ubio 10 osoba.

 

 

Kako prenose Vijesti.me, policija je navela da je dežurna služba Odjeljenja sigurnosti Cetinje u 15.30 obaviještena od strane više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

 

 

“Također, na osnovu do sada sprovedenih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljanja informaciji proizilazi da je oko 15.30 sati V.B. (34) obavio telefonski razgovor s drugom osobom, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, nećemo otkrivati, a u kojem je, između ostalog, saopćio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijem sadržaju i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode”, navode iz policije.

 

 

UP navodi da su na lice mjesta hitno upućeni raspoloživi policajci, da su prilikom dolaska u blizini naselja Medovina čuli pucnje, vrisku i galamu mještana.

 

 

“Istovremeno, vidjevši ih osumnjičeni V.B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, uslijed ispunjenosti zakonskih uvjeta, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je od strane policijskih službenika u pravcu izvršioca teškog krivičnog djela ispaljeno oko 20 metaka”, dodaje se u saopćenju.

 

 

Ističu i da je prilikom razmjene vatre u ovom događaju, jedan policajac ranjen u predjelu glave.

 

 

“Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od metaka koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 sati, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 sati, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživjeti”, piše u saopćenju.

 

 

UP pojašnjava da nisu izlazila sa saopćenjima za javnost “iz objektivnih razloga”, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posljedice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

 

 

25787655

 

 

Ne zna se je li ga ubio policajac ili građanin

 

“Vjerujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno provjerenih informacija, a takvih je imajući u vidu osobenost okolnosti bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posljedicama. Također, odmah po izvještavanju policijskih službenika o okolnostima na licu mjesta i lociranja ranjenog počinioca teških krivičnih djela, kao i blokiranja dijela područja radi zaštite građana i stvaranja preduvjeta za djelovanje taktičke jedinice, otpočeta je procedura angažiranja specijalne taktičke jedinice (PTJ), a u međuvremenu je nastupila i smrt V.B. I dalje se utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina. U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se provjeravaju daljim policijsko – tužilačkom aktivnostima”, kažu u UP.

 

 

Uprava policije je najavila da će shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih službenika kako bi mjerodavno utvrdili jesu li ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

 

 

“U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u njegovom ponašanju ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina, te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V.B. Naglašavamo i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflikti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane V.B. na porodicu podstanara.

 

 

U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina s bilo kakvim protupravnim ponašanjima iz prethodnog perioda. Uprava policije apelira na solidarnost i da se ovaj tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst, jer zlonamjerno, netočno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na slijed događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtava niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom.

 

 

Veoma je važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, saopštenja i ponašanja da se spriječe bilo kakvi povodi za dalje konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji treba da budu iskorijenjeni na području Crne Gore. Konačno, apelujemo i na medije da koriste komunikaciju s policijom i tužilaštvom i da, shodno profesionalnim standardima, provjeravaju sve navode na ovim adresama prije objavljivanja. Uprava policije će nastaviti da informira javnost o svim detaljima ovog slučaja, a izražavamo nadu i da će javnost imati razumijevanja da svaka informacija koju Uprava policije daje zahtijeva višestruke provjere a što zahtijeva određeno vrijeme”, navode u policiji, prenose Vijesti.me.

(599)

Crnogorska policija objavila šta se dešavalo uoči pokolja: Još ne znamo ko je ubio ubicu, mi ili građanin

| Slider, Vijesti |
About The Author
-