ČOVIĆU OPET NEĆE BITI DOBRO: Zvizdić govorio o provođenju reformi pa spomenuo…

“Najbolje i najproduktivnije vrijeme za provođenje reformi u BiH, uključujući i ustavne, period je između izbora”, ocijenio je u intervjuu za magazin “Dani” zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

 

 

– To znaju domaći politički akteri, a očito je da su to spoznali i predstavnici međunarodne zajednice, koji, suočeni s drskošću domaćih političara i sa stalnim kršenjem postignutih dogovora i datih obećanja, sve više, potpuno opravdano, primjenjuju princip mrkve i štapa, koji, ako se konsekventno provede, može biti vrlo uspješan – rekao je Zvizdić.

 

 

 

Upitan kako konačno riješiti Izborni zakon, kaže da nije učestvovao u bilo kakvim unutarparlamentarnim ili međustranačkim razgovorima u vezi s izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH tako da ne može u potpunosti meritorno govoriti o ovoj “izuzetno zahtjevnoj, izazovnoj i, prije svega, stručnoj temi”.

 

 

– Naravno da ću imati svoj stav kada se i ako se u parlamentarnoj proceduri pojavi sveobuhvatan prijedlog Izbornog zakona BiH – naveo je.

 

 

Pravosuđe je i u Izvještaju Evropske komisije prepoznato kao rak-rana. Govoreći o tome čemu se možemo nadati s obzirom na to da istražna komisija o stanju u pravosuđu radi punom parom, Zvizdić je rekao da se očekuje da parlamentarna komisija, po okončanju svoga rada, podnese Predstavničkom domu PSBiH detaljan izvještaj, koji će, pretpostavlja, sadržavati stručan i argumentiran opis dobrih praksi i uočenih nedostataka, kao i prijedloge i zaključke za unapređenje stanja u pravosuđu u skladu sa najboljim demokratskim praksama.

 

 

– U ovome trenutku, kao referentne dokumente, imamo preporuke i prioritete iz Mišljenja EK-a kojima se traži usvajanje legislativnog okvira koji će garantirati nezavisnost pravosuđa, unapređenje funkcionisanja pravosuđa donošenjem novih propisa o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i sudovima Bosne i Hercegovine u skladu s evropskim standardima, kao i uspostavljanje pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj BiH, a tu je i Priebeov izvještaj.

 

 

Vijeće ministara BiH treba prilikom izrade zakona iz oblasti pravosudnog sistema BiH uzeti u razmatranje sve navedene, kao i druge relevantne dokumente, i ponuditi PSBiH set najboljih i najfunkcionalnijih zakona – rekao je, između ostalog, Zvizdić u intervjuu za “Dane”.

ČOVIĆU OPET NEĆE BITI DOBRO: Zvizdić govorio o provođenju reformi pa spomenuo…

About The Author
-