ČOVIĆ DOBRO ZNA DA OD “TREĆEG ENTITETA” NEMA NIŠTA: Tuđman je zauvijek sahranio “Herceg-Bosnu”!

Predsjedništvo HNS-a, na čijem je čelu Čović, u petak je donijelo zaključak kako je vrijeme za “pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima”.

 

 

Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok u istom dahu prijete “institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom” BiH, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

 

Cilj te reorganizacije, kako su naveli u zaključcima, bio bi osigurati funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH, što se prema zamislima Dragana Čovića i njegovih poslušnika iz HDZ-a BiH može ostvariti isključivo formiranjem zasebnog, trećeg entiteta s hrvatskom većinom.

 

 

No, od toga neće biti ništa, ponajprije “zaslugom” prvog predsjednika nezavisne Hrvatske, Franje Tuđmana, koji je tzv. “Herceg-Bosnu” trajno žrtvovao kako bi zauzvrat dobio etnički čistu Hrvatsku bez srpske paradržavne tvorevine “Srpska Krajina”. Srbi su namireni tako što su u Daytonu dobili 49 posto BiH.

 

 

 

 

Upravo su Amerikanci kumovali takvom sporazumu Miloševića i Tuđmana, i upravo zato američka ambasada u startu odbija bilo kakvu mogućnost novog teritorijelnog prekrajanja BiH i formiranja zasebnog hrvatskog entietta.

 

(SB)

(587)

ČOVIĆ DOBRO ZNA DA OD “TREĆEG ENTITETA” NEMA NIŠTA: Tuđman je zauvijek sahranio “Herceg-Bosnu”!

About The Author
-