ČEDOMIR JOVANOVIĆ: BEZ DOGOVORA SRBIJE I KOSOVA NEMA MIRA NA BALKANU

Čedomir Jovanović predsjednik Liberalno-demokratske partije i poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije oglasio se na Facebook, povodom održanih izbora na Kosovu.

 

 

Rezultate izbora na Kosovu vidim kao izraz potrebe za osvježenjem unutrašnje političke scene na samom Kosovu, ali i u odnosima sa Srbijom.

 

Kosovo je pokazalo visok stepen demokratske kulture u izbornom procesu, i sada je vrijeme da se ta energija unese u regionalnu saradnju. Nadam se da će se u Prištini brzo formirati nova Vlada sa stabilnom većinom u parlamentu koja će imati snage da postigne sporazum sa Beogradom koji će društvo na Kosovu razumjeti i prihvatiti.

 

Danas iz Beograda napadaju Kurtija jezikom koji se govorio pred svaku katastrofu na našim prostorima, i takve izjave ne smiju da imaju prostor u našoj politici.

 

Ako biramo rječnik devedesetih, onda ishod ne može da bude drugačiji nego tragedija koju smo već preživjeli.

 

Kurti nije prijetnja za Srbiju, već šansa, zbog nade koje u njemu prepoznaje kosovsko društvo, i podrške koju uživa. U izjavama Aljbina Kurtija da želi da razgovara i sa Srbima na Kosovu, a ne samo sa Beogradom treba vidjeti šansu za veći stepen integracije Srba u kosovsko društvo i institucije.

 

Umjesto gazimestanskog dobošarenja treba čestitati pobjednicima, i poželjeti i jednima i drugima uspjeh u pregovorima koji treba da nas dovedu do rješenja kosovskog problema.

 

Pred nama je ključni period u kome se pregovori Beograda i Prištine moraju pomjeriti sa mrtve tačke. Ohrabruje pojačano angažovanje naših zapadnih partnera i činjenica da i SAD i Evropska unija ovaj proces vide kao vrhunski prioritet.

 

Bez dogovora Srbije i Kosova nemoguće je ostvariti trajni mir na Balkanu, i u tim naporima nam je najviše potrebna podrška susjeda iz regiona.

 

Posljednjih godinu dana zamrznutih pregovora bez napretka jasno su pokazali koliki teret to predstavlja za sve regionalne inicijative poput CEFTA, i napredak pojedinačnih država na evropskom putu – napisao je Čedomir Jovanović na Facebook-u.

 

(91)

ČEDOMIR JOVANOVIĆ: BEZ DOGOVORA SRBIJE I KOSOVA NEMA MIRA NA BALKANU

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-