ČANAK KAŽE DA SE VLAST U SRBIJI UMILJAVA REŽIMU U MOSKVI: “Putin je uradio isto što i Hitler, prvo je okupirao dijelove okolnih zemalja, a onda krenuo u rat protiv Ukrajine…”

„Naši najveći neprijatelji bili su oni koji su nas lagali da će uraditi nešto za Vojvodinu. Tu prije svega mislim na DS, koja je bila jedan od glavnih grobara Vojvodine“, kazao je Čanak.

 

 

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak odbacio je danas kritike na račun te stranke zbog koalicije na lokalnom nivou s Srpskom naprednom strankom (SNS) i upitao kako je moguće da je LSV toliko kriva, a nije kriva Demokratska stranka (DS) koja je, dok je bila na vlasti, „napravila SNS i potpisala Deklaraciju o pomirenju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS)“.

 

 

„Mi smo bili ti koji su tražili da se zabrane SPS, Srpska radikalna stranka i ostali koji nisu bili partije već zločinačke organizacije. Ko je bio protiv toga? DS i ostali. A mi smo danas nekakvi izdajnici, a nije izdajnik DS koji je napravio SNS i nisu izdajnici oni koji su na SNS-u profitirali“, rekao je Čanak na kongresu LSV u Novom Sadu.

 

 

Prema njegovim riječima, važno je bilo naći LSV-u neku primjedbu, jer je ta stranka „mrlja na savjesti svih prevaranata i hohštaplera u Beogradu“.

 

 

„Naši najveći neprijatelji bili su oni koji su nas lagali da će uraditi nešto za Vojvodinu. Tu prije svega mislim na DS, koja je bila jedan od glavnih grobara Vojvodine“, kazao je Čanak.

 

 

Ocijenio je da je Skupština Vojvodine dovedena do toga da je već treći mandat zaredom njen predsjednik Ištvan Pastor, koga je optužio da je uradio da Vojvodina bude „srpsko-mađarsko pitanje, i koji u dogovoru sa nacionalističkim Beogradom potpuno poništava građanski karakter Vojvodine“.

 

 

„Mi smo krivi za to što su oni prevaranti, što vode dogovornu politiku, što su podijelili medije na naše i vaše i što će se sve dogovarati u dva salona u Beogradu“, rekao je Čanak.

 

 

Dodao je da LSV nikada nije imala iskrenog političkog saveznika u Beogradu.

 

 

„Napravili su srpsko-mađarsku nagodbu, to jest SVM-SNS nagodbu. Zato se toliko insistira na formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu? Jer to otvara vrata stvaranju mađarskih opština na teritoriji Vojvodine i vodi ka ukidanju Vojvodine kao političke zajednice“, ocijenio je Čanak.

 

 

On je upitao zašto se država zove „Republika Srbija, a ne Republika Srbija i Vojvodina“ i podsjetio da je LSV nastala kao vojvođanska stranka u Jugoslaviji, a ne kao regionalna stranka u Srbiji.

 

 

„Ili možda Vojvodinu treba svesti na anonimnu sjevernu srpsku pokrajinu, jer Skupština Vojvodine ne odlučuje ni o čemu“, kazao je Čanak.

 

 

Dodao je da se „gnuša“ toga na šta danas liči Skupština Srbije i rekao da je za to kriv „nakaradni“ izborni sistem.

 

 

Naveo je da se vlast u Srbiji „umiljava“ režimu u Moskvi i ocijenio da je „Kremlj Treći Rajh za 21. vijek“.

 

 

„Putin je uradio isto ono što je uradio Hitler: prvo je okupirao dijelove okolnih zemalja, a onda krenuo u rat protiv Ukrajine uz izgovor da su Rusi u toj zemlji ugroženi. Rusija je teroristička država“, rekao je Čanak.

 

 

Ocijenio je da će Rusija izgubiti rat u Ukrajini, jer ona „nije druga vojna sila na planeti, već druga vojna sila u Ukrajini“.

 

 

„Onda će i Čečenija da postavlja svoja pitanja i ostali: kako država koja ima 12 vremenskih zona i izlazi na 13 mora može da odlučuje o bilo čemu na planeti?“, naveo je Čanak i dodao da je on bio jedini političar iz Srbije koji je posjetio Ukrajinu, u maju ove godine.

 

 

Govoreći o tome kako se Kosovo proglašava kolijevkom srpstva, Čanak je upitao „kakav je to narod koji 633. nije izašao iz kolijevke“.

 

 

„A zašto niko ne spominje Hilandar? Kako se niko nije sjetio da se diže vojska da se Grčka napadne? Već smo sada došli do toga da se pravi rat zbog registarskih tablica na automobilima. A država je priznala kosovske lične karte kao dokumente sa kojima se ulazi u Srbiju“, naveo je Čanak.

 

 

Optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da je u Crnoj Gori instrument sprovođenja velikosrpske politike, navodeći da se „U Crnoj Gori ne brani Crna Gora, već Evropa“.

 

 

„I Crna Gora je beskonačno spremna da se brani. Crnogorski nacionalizam ne postoji, jer svaki govor svakog tobožnjeg crnogorskog nacionaliste počinje sa ‘Crnogorci i Crnogorke svih vjera i nacija’. To je ustavni a ne etnički patriotizam. A ovaj ovde patriotizam u koji se kunu nije čak ni etnički nego četnički“, rekao je, između ostaloga, Čanak, prenosi Danas.rs.

(372)

ČANAK KAŽE DA SE VLAST U SRBIJI UMILJAVA REŽIMU U MOSKVI: “Putin je uradio isto što i Hitler, prvo je okupirao dijelove okolnih zemalja, a onda krenuo u rat protiv Ukrajine…”

| Skandal, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-