Burne reakcije iz Srbije: ‘Kako srpska čokolada može biti veće zlo od ustaške zastave pod kojom se slika Kolinda Grabar Kitarović?’

Patriotizam se ne pokazuje na način da se uvijek napada netko drugi, niti se pomirenje gradi vječitim udovoljavanjem radikaliziranim djelovima javnosti”, ocijenio je Ljajić dodavši da su čokoladice o kojima je govorila hrvatska predsjednica “proizvedene u multietničkoj Subotici, gdje živi najveći postotak Hrvata u Srbiji”

 

Izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o čokoladama srpske tvrtke “Pionir”, koje je uz svoju fotografiju dijelila u paketu djeci u Dubrovniku, izazvala je niz oštrih reakcija u Srbiji, a njezini su komentari nazvani “nedemokratskim, neeuropskim i neekonomskim”.

 

Srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić ocijenio je da proizvodi iz Srbije nisu dobrodošli u Hrvatskoj, ustvrdivši kako na to upućuje reakcija hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vezano uz čokolade subotičke tvrtke “Pionir” koje je podijelila djeci u Dubrovniku.

 

“Izjava predsjednice Hrvatske je nedemokratska, neeuropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj”, izjavio je Ljajić agenciji Tanjug.

 

On je poručio da u Srbiji posluje više hrvatskih poduzeća nego što srpskih proizvoda ima na policama trgovina u Hrvatskoj, dok se o srbijanskim kompanijama u Hrvatskoj “ne može niti govoriti”.

 

“Ukoliko bi se predsjednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarović, bila bi narušena elementarna načela tržišne ekonomije, koja podrazumijevaju slobodan protok roba i usluga, a svijet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma”, naglasio je Ljajić, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade.

 

Ljajić je upitao “o kakvoj normalizaciji u regiji se može govoriti ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica”, samo zato što je proizvedena u Srbiji.

 

“Patriotizam se ne pokazuje na način da se uvijek napada netko drugi, niti se pomirenje gradi vječitim udovoljavanjem radikaliziranim djelovima javnosti”, ocijenio je Ljajić dodavši da su čokoladice o kojima je govorila hrvatska predsjednica “proizvedene u multietničkoj Subotici, gdje živi najveći postotak Hrvata u Srbiji”.

 

Ljajiću se u oštrim ocjenama pridružio i kolega iz vlade Aleksandar Vulin, ministar rada i socijalne skrbi, nazivajući gestu hrvatske predsjednice “ružnim primjerom mržnje prema jednom narodu” i “neshvatljivim rasizmom”.

 

“Teško je naći ružniji primjer mržnje prema jednom narodu. Ne mogu razumjeti kako je to čokolada proizvedena u Srbiji veće zlo od ustaške zastave pod kojom se Kitarović nedavno slikala, a zbog čega se nije ispričala, kao što nije osjetila potrebu da se ispriča ni zato što se na jasenovačkom stratištu pojavio spomenik na kojem piše ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’”, rekao je Vulin.

 

Reagirao je i zastupnik u srbijanskom parlamentu Dragan Marković Palma, uputivši prosvjed hrvatskoj predsjednici, uz ocjenu da je njezina izjava “skandalozno ponašanje i najgrublji vid diskriminacije”.

 

On je kazao da nisu problem čokolade proizvedene u Srbiji, nego ustaške ploče u Jasenovcu, vrijeđanje Srba tv prilogom o ubojstvu obitelji Zec, razbijanje ćiriličnih ploča, veličanje ustaštva.   

 

Marković Palma je predsjednik stranke Jedinstvena Srbija i partner u koalicijskoj vlasti Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, koje čine većinu i Skupštini Srbije.

 

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović u srijedu je, na upit da komentira slučaj iz Dubrovnika kada je djeci podijelila pakete u kojima su bile čokoladice proizvedene u Srbiji, istaknula da je bila time neugodno iznenađena te da nije osobno provjeravala sadržaj košarica podijeljenih djeci.

 

„Iznimno sam razočarana jer osobno zastupam i podržavam kampanju Kupujmo hrvatsko. U toj košari su se našli proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, a koji se nalaze na hrvatskom tržištu. Hrvatska predsjednica mora promicati hrvatske proizvode i to se više neće dogoditi“, rekla je.

(212)

Burne reakcije iz Srbije: ‘Kako srpska čokolada može biti veće zlo od ustaške zastave pod kojom se slika Kolinda Grabar Kitarović?’

| Slider, Vijesti |
About The Author
-