BURNE REAKCIJE ČOVIĆEVOG HNS-a: “Osuđuje se svaki pokušaj opstrukcije pregovora izmjena Izbornog zakona i pokušaj zadržavanja…”

U ponedjeljak, 17. januara, održana je 18. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u prostorijama Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

 

 

Glavno vijeće je nakon rasprave prihvatilo izviještaj voditeljice Stručnog tima o toku izrade nacrta Nacionalne demografske strategije i revitalizacije.

 

 

Članovi GV su u raspravi dali određene sugestije i prijedloge.

 

 

Voditeljica stručnog tima prof. M. Milićević je izvijestila da se u drugoj polovini februara planira jedna konferencija na kojoj će biti govora o demografskoj revitalizaciji s posebnim akcentom na mlade.

 

 

Bariša Čolak, voditelj tima za pripremu Pravilnika o dodjeli priznanja i nagrada HNS-a, podnio je Izvještaj o dosadašnjem toku izrade Pravilnika.

 

 

Glavno vijeće nakon rasprave prihvatilo je Izviještaj uz prijedloge i sugestije stručnom timu za nastavak rada na nacrtu Pravilnika.

 

 

Glavno vijeće je informirano od članova Pregovaračkog tima o toku pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji su trenutno u toku. Izražena je puna podrška Pregovaračkom timu HNS-a na dosadašnjim aktivnostima i nastavku pregovora.

 

 

Glavno vijeće HNS-a naglašava kako treba doći do izmjena Izbornog zakona sukladno temeljnom načelu Ustava, načelu konstitutivnosti i pune jednakopravnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.

 

 

Glavno vijeće osuđuje svaki pokušaj opstrukcije pregovora Izmjena Izbornog zakona i pokušaj zadržavanja status quo zbog rizika nastavka i produbljivanja političke krize.

 

 

Glavno vijeće očekuje da se kroz ograničene promjene Ustava i Izbornog zakona implementiraju presuda Ustavnog suda BiH – U 23/14 i presuda Evropskog suda za ljudska prava na način da se osigura legitimno političko predstavljanje sva tri naroda u institucijama Ustavom za to predviđenim a da se svim građanima omogući kandidiranje za sve izborne funkcije, navodi se u saopćenju HNS-a BiH.

 

(SB)

(4)

BURNE REAKCIJE ČOVIĆEVOG HNS-a: “Osuđuje se svaki pokušaj opstrukcije pregovora izmjena Izbornog zakona i pokušaj zadržavanja…”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-