BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: „Ako se ne može bez HDZ-a, koji ima i nešto malo više delegata u Klubu Hrvata, onda se također ne može bez SDA…“

Izabrano rukovodstvo je trebalo, po principu međusobnog dogovora odlučiti ko će biti predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, međutim, Lendo (SDA) se nije pojavio na sastanku, što znači da predsjednik Federacije nije izabran.

 

 

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je na drugoj vanrednoj sjednici novo rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Zastupnici su velikom većinom glasova izglasali da će novo rukovodstvo Federacije BiH činiti Lidija Bradara iz HDZ-a, Refik Lendo iz SDA i Igor Stojanović iz SDP-a. Od 98 zastupnika, 97 je bilo prisutnih, među kojima je 96 glasalo za. Samo jedan zastupnik je glasao protiv i to Slaven Raguž iz HRS-a.

 

 

Gosti novog izdanja emisije Polis TVSA bili su: Nijaz Helez (SDP), Damir Nikšić (Naša stranka) , Mirza Čelik (DF) i Eldar Čomor (SDA), a govorili su o izboru rukovodstva Federacije, da li ono predstavlja blokadu ili korak dalje ka formiranju federalne Vlade.

 

 

Izabrano rukovodstvo je trebalo, po principu međusobnog dogovora odlučiti ko će biti predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, međutim, Lendo (SDA) se nije pojavio na sastanku, što znači da predsjednik Federacije nije izabran. Postavlja se pitanje zašto gospodin Lendo nije prisustvao sastanku?

 

 

Prema informacijama Eldara Čomora, razlog neprisustvovanja Lende na sastanku jeste taj što on nije čuo tačno vrijeme održavanja sastanka.

 

 

“Da biste dobili odgovor na to pitanje, trebate kontaktirati gospodina Lendu. Ono što je on danas za medije rekao jeste da nije čuo da će se izbor za predsjednika održati poslije izbora u Domu naroda, ali u biti, gospodin Lendo nije imao ni obavezu da se odazove tom pozivu, jer danas smo mi sa 96 glasova za, podržali njih troje za izbor rukovodstva Federacije, nakon toga je bilo u Domu naroda, gdje je glasalo 79 delegata. Odluka i jednog i drugog doma, prije svega, treba da ode na potvrdu u Centralnu izbornu komisiju, nakon čega se može i treba organizirati sastanaka kandidara za rukovodstvo Federacije BiH. Nakon toga traju određeni rokovi na osnovu Ustava“, rekao je Čomor.

 

 

Nijaz Helez je rekao da, ukoliko se danas ne dogodi međusobni dogovor, prema aktima Predstavničkog doma, odluka o izboru predsjednika Federacije, ide se na Predstavnički dom.

 

 

Na pitanje da li izbor rukovodstva Federacije BiH zaplet ili rasplet situacije, blokada ili korak naprijed ka formiranu vlasti, gosti emisije su dali različita mišljenja.

 

 

“Kada donosimo odluke, onda svi mi kao zastupnici moramo razumjeti da postoje dva doma – Predstavnički dom i Dom naroda. Ono što odluči jedan, ne mora podržati drugi i obratno. SDA kao politička partija ima 13 članova tog kluba. To joj daje i legitimitet i političku snagu, da može donositi odluke u kontekstu budućih dogovora o formiranju vlasti. Bez SDA, po Ustavu FBiH, jer Trojka s druge strane insistira na tome da se ne može bez HDZ-a. Ako se ne može bez HDZ-a, koji ima i nešto malo više delegata u Klubu Hrvata, onda se također ne može bez SDA, koja također ima 13 delegata u Klubu Bošnjaka. Nema vlasti bez SDA“, rekao je Eldar Čomor.

 

 

Nakon toga, svoje mišljenje je jasno definisao i Mirza Čelik, rekavši sljedeće: ” Danas možemo slobodno da kažemo, a poslije ću i obrazložiti zašto to kažem – ustavna odgovornost je na SDP-u, HDZ-u i SDA. Danas je krenula da se formira izvršna vlast, prema članu 5. Ustava Bosne i Hercegovine. Izvršna vlast se danas formirala. Danas su oni imali priliku (Osmorka) da ponište ono što su zagovarali, mogli su da ne izglasaju rukovodstvo, ali su pristali i samim tim činom oni su dali legitimet da su u koaliciji sa SDA, HDZ-om i SDP-om. To potvrđujemo na sljedeći način. Imali smo kandidature koje su došle iz Doma naroda i to je sve teklo do današanje sjednice u Predstavničkom domu. Tu je jednoglasno (samo jedan kandidat nije glasao) donesena odluka. To je prvi put da ovako bude izabrano rukovodstvo Federacije.”

 

 

Konstataciju Čelika koji je rekao da su od danas u koaliciji SDA, SDP i HDZ, gospodin Helez je negirao.

 

 

Na pitanje ko će biti predsjednik Federacije, Nikšić je rekao da ne zna, dok je Helez jasno rekao da je njegov favorit za predsjednika, odnosno predsjednicu Federacije, Lidija Bradara.

 

 

Čomor kaže da ništa nije sigurno, te zbog toga nije htio imenovati bilo koga, jer kako kaže sve zavisi od međusobnog dogovora i odluke CIK-a. Također je rekao da ne zna koje će pozicije obnašati SDA.

 

(SB)

(510)

BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: „Ako se ne može bez HDZ-a, koji ima i nešto malo više delegata u Klubu Hrvata, onda se također ne može bez SDA…“

About The Author
-