BUKA I PANIKA U BEOGRADSKIM MEDIJIMA: “Amerikanci i Britanci priskaču u pomoć Kurtiju, šalju rakete i opremu za…”

(…) otkrivanje položaja srbijanske vojske?

 

 

Najviši diplomatski predstavnicu zemalja Kvinte sastali su se u četvrtak u Prištini sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

 

 

Tom prilikom su razmatrane namjere vlasti Kosova da sačine svojevrsne elaborate o zemljama članicama UN-a za koje smatraju da mogu kod njih da izdejstvuju podršku za članstvo ove države u UN-u, saznaju nezvanično beogradske “Novosti”.

 

 

Kako prenose izvori “Novosti”, diplomatski predstavnik SAD-a u Prištini, koji je prisustvovao sastanku, prenio je Kurtiju da su diplomatske strukture Amerike odlično prihvatile elaborat Kurtija i predsjednice Kosova Vjose Osmani u vezi sa “pikiranim” zemljama kod kojih će lobirati za podršku za članstvo susjeda Srbije u UN-u.

 

 

“Vezano za elaborat Kosova koji se odnosio na odnose sa SAD-om, predstavnik Amerike je istakao da će zahtjev Kosova da se, između ostalog, u vojnu pomoć koja je namijenjena njima uvrsti i sistem protivelektronske zaštite za novoizgrađene baze na sjeveru Kosova biti prihvaćen i da će im SAD dostaviti tri takva sistema”, prenijeli su izvori “Novosti”. Na spomenutu konstataciju diplomatskog predstavnika SAD-a Kurti je izrazio zahvalnost.

 

 

 

 

U nastavku, kako kaže izvor, Kurti je informisao prisutne predstavnike zemalja Kvinte da je posljednjih dana, od strane kosovskih obavještajnih struktura primijećena povećana frekvencija ljudi oko novoformiranih baza Kosovske policije na sjeveru, a da kosovske bezbjednosno obavještajne strukture procjenjuju da je to naredba bezbjednosnih službi Srbije, sa ciljem da navedene osobe dostave tačne koordinate bazi, kako bi mogle postati meta srbijanske artiljerije u slučaju sukoba.

 

 

Osim navedenog, kako saznaju “Novosti”, razmatran je zahtjev Kosova da im se u paket američke vojne pomoći uvrste i rakete dometa do 10 kilometara, kao i da se sprovede obuka pripadnika bezbjednosnih snaga Kosova da njime rukuju. Diplomatski predstavnik SAD-a je istakao da će pomenuto biti predmet daljih analiza nadležnih vojnih i političkiih organa SAD.

 

 

Na kraju, Kurti je od diplomata Kvinte na Kosovu zatražio da međunarodne snage i njihove obavještajne strukture dostave vlastima Kosova koordinate mjesta na kojima se stacioniraju vojne i policijske snage Srbije u administrativnom pojasu Kosova prilikom dnevnih patrola, na šta je predstavnik Velike Britanije istakao da će takav zahtjev Kosova prenijeti svojim nadležnim organima na odobrenje.

 

(SB)

(799)

BUKA I PANIKA U BEOGRADSKIM MEDIJIMA: “Amerikanci i Britanci priskaču u pomoć Kurtiju, šalju rakete i opremu za…”

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-