Budnjo kupuje “HOLIDAY”?: “Šaljemo ponudu, pa ako bude nafake proći ćemo”

U igri za kupovinu sarajevskog hotela “Holiday” sa pripadajućim zemljištem je i privrednik Alija Budnjo vlasnik kompleksa “Hoteli Ilidža” koji je već poslao pismo namjere, a do 14. aprila uputiće i zvaničnu novčanu ponudu, potvrdio je Budnjo za novinsku agenciju Patria.

 

Polovinom februara austrijska HETA objavila je javni poziv za prodaju hotela “Holiday” u Sarajevu. Hotel se prodaje s pripadajućim zemljištem (zemljište i objekat zajedno navedeni kao “predmet prodaje”) na kojima je osnovana hipoteka kao osiguranje za potraživanja HETA-e.

Iako je procijenjena vrijednost nekretnine nešto veća od 40 miliona maraka, zbog dugova i potraživanja vrijednost je porasla na 83 miliona KM. Najniža moguća vrijednost ne smije biti niža od jedne trećine procijenjene vrijednosti pa bi najniža ponuda bila oko 28 miliona maraka.

Budnjo je kazao da su za kupovinu zainteresirani i ponuđači iz Kuvajta, Turske, Saudijske Arabije, Singapura, Hrvatske…

– Mi ćemo poslati ponudu, pa ako bude nafake proći ćemo – kaže Budnjo.

Podsjećamo, austrijska HETA je najveći povjerilac ovog hotela koja je dio Hypo Alpe Adria Bank. Dug je nastao tako što je austrijska firma “Alpha Bau Management” uzela kredit u Hypo Alpe Adria Banci i kao garanciju vraćanja kredita dala je hipoteku na hotel.

S obzirom na to da nisu vraćali rate kredita i povukli se iz BiH, banka, odnosno HETA preuzela je hotel.

Hotel “Holiday” je zatvoren u junu 2015. godine, a bio je predmet istrage SIPA-e i Tužilaštva KS i Porezne uprav FBiH zbog utaje poreza u višemilionskom iznosu. Uhapšene su odgovorne osobe privrednog društva “Holiday Resort” Sarajevo za koje su sumnja da su počinili krivično djelo porezne utaje, a radnici su dobili otkaz.

Hotel je tada predat stečajnom upravitelju.

Podsjećamo, hotel “Holiday Inn” (sada “Holiday”) izgrađen je pred 14. Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu u februaru 1984. godine, te je svojim izgledom i upečatljivom žutom bojom jedan od simbola Sarajeva.

(23)

Budnjo kupuje “HOLIDAY”?: “Šaljemo ponudu, pa ako bude nafake proći ćemo”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-