Britanci se pohvalili najnovijim oružjem: Spremni smo za akciju u ratu, možemo nadjačati neprijateljsku odbranu

Eksperimenti Kraljevskog ratne avijacije s rojevima bespilotnih letjelica pokazuju da oni mogu nadjačati neprijateljsku odbranu, a koncept bi bio spreman za akciju u ratu, prema načelniku štaba britanske vojne službe.

 

 

Načelnik avijacije Sir Mike Wigston rekao je na Global Air and Space Chiefs’ Conference 2022. u Londonu ove sedmice da su RAF-ova 216. eskadrila za testiranje i procjenu i Ured za brze sposobnosti isprobali pet tipova bespilotnih letjelica u 13 eksperimenata s različitim nosivostima i opremom tokom tri godine.

 

 

Rad je dao dovoljno uvida da služba može proglasiti “operativno korisnu i relevantnu sposobnost”, koristeći svoju trenutnu flotu dronova, rekao je.

 

 

„Istražujemo nove modele pružanja mogućnosti i ubrzane proizvodnje ‘kada ih trebamo’, a ne ‘u slučaju da nam trebaju’, od dvomlaznog 3D tiskanog Pizookieja, do komercijalno dostupnih velikih bespilotnih letjelica opremljenih novim nosivostima, do velikih kvadrokoptera ”, rekao je Wigston.

 

 

Problem savladavanja neprijateljske protuzračne odbrane ključna je prepreka korištenju vojne moći odozgo. Planiranje zračnih operacija sve više podrazumijeva osiguravanje da avioni mogu sigurno letjeti na prvom mjestu, dovodeći u opasnost nesagledive količine novca koje su vojske upumpale u pojačavanje svojih flota tehnologijom četvrte i pete generacije.

 

 

Ta je zagonetka vidljiva u Ukrajini, gdje ukrajinske i ruske sposobnosti protuzračne odbrane učinkovito poništavaju arsenal zračnih snaga druge strane, kaže Justin Bronk, odbrambeni analitičar s londonskog Royal United Services Institute.

 

 

“Činjenica da su obje strane uzajamno uskratile zračnu moć, relativno govoreći, u Ukrajini ima mnogo ozbiljnije implikacije za nas nego za Ruse ili Ukrajince”, rekao je na konferenciji u Londonu 13. jula.

 

 

To je zato što i ruska i ukrajinska vojska u konačnici ovise o ogromnom kopnenom ljudstvu i artiljeriji, dok zajedničke snage Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zapadnih sila kritično ovise o pristupu zraku i zračnoj nadmoći, rekao je Bronk.

 

 

Rojenje, što znači bacanje dovoljno potrošnih dronova na odbrambeni radar i položaj presretača kako bi ih se nadjačalo, može biti učinkovito, rekao je, ali samo do određene tačke. Ideja o malim i jeftinim bespilotnim letjelicama koje napadaju protuzračnu odbranu putem rojeva možda nije izvediva jer te letjelice nemaju potreban domet i brzinu.

 

 

“Ako želite da stvari idu brzo i daleko, bit će na mlazni pogon i prilično će koštati”, rekao je Bronk.

 

 

Osim toga, približavanje rojeva bespilotnih letjelica dovoljno blizu sofisticiranoj protuzračnoj odbrani s dometom od stotina kilometara zahtijeva riskantnu i potencijalno skupu taktiku ubacivanja koja poništava naširoko citiranu isplativost jeftinih, malih bespilotnih letjelica, prema Bronku.

 

 

Globalna konferencija šefova zračnih i svemirskih snaga okupila je vojne lidere kako bi secirali nove strategije zračne i svemirske moći u svjetlu lekcija naučenih iz ruskog napada na Ukrajinu.

 

 

 

(Raport)

(409)

Britanci se pohvalili najnovijim oružjem: Spremni smo za akciju u ratu, možemo nadjačati neprijateljsku odbranu

| Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-