BORBA ZA PREVLAST U CENTRALNOJ AZIJI: Erdogan stvara “turski svijet” po uzoru na Putinov “ruski svijet”!

Zajedničko pismo je uvod u postupno uvođenje turskog jezika u Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan…

 

 

Samarkand, drugi najveći grad Uzbekistana, će 11. novembra biti domaćin sastanka na vrhu šefova država Organizacije turkijskih država (OTS).

 

 

Jedno od pitanja bit će prelazak na jedinstveno pismo svih zemalja sudionica udruženja. Države članice su: Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Turska i Uzbekistan (zemlje zajedno broje oko 160 miliona stanovnika).

 

 

Turska igra ključnu ulogu u tom procesu, stvarajući “turski svijet” nasuprot “ruskom svijetu”, piše ruski medij Nezavisimaya Gazeta.

 

 

Politika tih zemalja nije prkošenje Rusiji, već distanciranje od politike Rusije, kao i želja da učvrstite svoje etničko i konfesionalno jedinstvo.

 

 

 

 

Istodobno, zemlje su spremne održavati prijateljske i obostrano korisne odnose s Moskvom, pišu novine.

 

 

Politička interakcija turkijskih zemalja intenzivirana je zbog sukoba u Ukrajini. Zemlje OTS-a imaju drugačiji stav od Moskve po pitanju priznavanja novih ruskih teritorija.

 

 

Također postoji zabrinutost u smislu hipotetske sigurnosti, posebno u Kazahstanu, tvrdi ruski analitičar Dosim Satpajev.

 

 

Sjetimo se da je Kazakhstan, bivša država SSSR-a čijoj vlasti je početkom godine ruska vojska pomogla da se othrva nemirima, osporila nezavisnost novih ruskih teritorija u Ukrajini. Također, Kazahstan i dalje šalje Evropi energiju što je transfer s kojim Moskva nije sretna.

 

 

Jedinstveno pismo ovih turkofonskih centralnoazijskih država moglo bi uveliko pomoći u razvoju jačih ekonomskih, političkih i informacijskih odnosa u budućnosti. Ako Erdogan ima planove za centralnu Aziju, za njih će trebati vremena, pišu novine. No, religija je svakako bitan faktor koji mu u tom pomaže.

 

 

Glavni istraživač u Centru za situacijsku analizu IMEMO RAS Aleksej Malašenko vjeruje da je zajedničko pismo uvod u postupno uvođenje turskog jezika. Tvrdi da nove generacije neće učiti ruski, već turski jezik.

 

 

“Kao rezultat toga, centralna će Azija pomaknuti fokus s Moskve na Ankaru i zajedničke integracijske asocijacije s Turskom”, rekao je novinama.

 

 

(SB)

(184)

BORBA ZA PREVLAST U CENTRALNOJ AZIJI: Erdogan stvara “turski svijet” po uzoru na Putinov “ruski svijet”!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-