Blinken pritišće izraelske ministre da pristanu na primirje. Galant mu poručio: Odlučni smo…

rasformirati Hamas…

 

 

 

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je s ministrom odbrane Izraela Yoavom Gallantom i ministrom ratnog kabineta Bennyjem Gantzom o najnovijem prijedlogu sporazuma o taocima za koji se kaže da ga je iznio Izrael, a koji je krajem prošlog sedmice predstavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

 

 

U svom razgovoru s Gallantom, Blinken je “pohvalio spremnost Izraela da sklopi dogovor i potvrdio da je na Hamasu da prihvati”, objavio je američki State Department.

 

 

Čvrsta predanost

 

 

Također je “ponovo potvrdio čvrstu predanost SAD sigurnosti Izraela”, dodaje se u priopćenju.

 

 

Najviši američki diplomat također je rekao Gantzu da bi, uz oslobađanje talaca, provođenje sporazuma “unaprijedila dugoročne sigurnosne interese Izraela, uključujući mogućnosti primirja duž izraelske granice s Libanom koja bi omogućila Izraelcima povratak svojim domovima.”

 

 

Razgovori su bili prvi između visokih američkih i izraelskih zvaničnika od Bidenovog govora tokom vikenda u kojem je otkrio pojedinosti prijedloga sporazuma o taocima koji je odobrio ratni kabinet premijera Benjamina Netanyahua, Gallanta i Gantza.

 

 

U izjavi koju je u ponedjeljak ujutro objavio njegov ured, Gallant je potvrdio da je “naglasio predanost Izraela demontiranju Hamasa kao vladajuće i vojne vlasti”.

 

 

Gallant rekao je Blinkenu da je Izrael odlučan rasformirati Hamas i pronaći alternativu za upravljanje Gazom, prema navodima iz njegovog ureda.

 

 

“Unutar okvira bilo kojeg razvojnog procesa, ministar Gallant naglasio je predanost Izraela demontiranju Hamasa kao vladajuće i vojne vlast”, stoji u tekstu.

 

 

Vraćanje talaca

 

 

Gallant je također zahvalio Bidenovoj administraciji “na njihovoj zajedničkoj predanosti vraćanju talaca u njihove domove u Izraelu”, dodaje se u saopćenju.

 

 

S druge strane, palestinska militantna grupa Hamas gleda najnoviju ponudu za dogovor o taocima pozitivno, kaže egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry.

 

 

“Sada čekamo odgovor Izraela”, rekao je Shoukry čija je država posrednik u pregovorima.

 

 

U petak je američki predsjednik Joe Biden iznio prijedlog sporazuma za koji je rekao da je najnovija izraelska ponuda.

 

 

Shoukry je u Španjolskoj zbog razgovora o granici s Gazom i o priznanju palestinske države od strane Madrida.

 

 

Također kaže da Egipat odbacuje bilo kakvu prisutnost Izraela na graničnom prijelazu Rafah.

 

 

“Teško je da prijelaz Rafah nastavi s radom bez palestinske uprave”, kaže on.

 

(Raport)

(220)

Blinken pritišće izraelske ministre da pristanu na primirje. Galant mu poručio: Odlučni smo…

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-