Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je novinarima u Širokom Brijegu kako će večeras imati radnu večeru s čelnikom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem.

-Ja ću večeras imati radnu večeru s gospodinom Fahrudinom Radončićem, a vidjet ćemo kad će biti prilika u narednih nekoliko dana da sjednemo i s gospodinom Izetbegovićem, koji bi svakako mogao kontaktirati Milorada Dodika, da pokušaju riješiti ove probleme oko Srebrenice i referenduma. To mogu i bilateralno bez nas, kazao je Čović novinarima u Širokom Brijegu, gdje je boravio u povodu blagdana Velike Gospe.

Cinična i bezobrazna izjava Draga Čovića kako bi “Izetbegović trebao nazvati Dodika da riješe probleme oko Srebrenice i referenduma”, pokazuje da Čovića u ovom trenutku ne zanima ništa drugo do spašavanja kladioničarskog lobija.

Ne čudi da Čović pokušava vlasnike kladionica zaštiti od države i omogućiti im da i dalje ne plaćaju porez, jer su ga oni svojevremeno spašavali iz zatvora.

Dinko Dika Slezak, jedan od “kladioničarskih kraljeva” danas slovi za jednog od najbogatijih državljana BiH. Svoje poslovno danas carstvo održava i nadograđuje unosnim poslovima u građevinskom i ugostiteljskom sektoru. Svakako mu ne škode i dobre privatno-poslovne veze sa političkim zvaničnicima, poput predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Upravo je Slezak, podsjetio je Faktor, bio jedan od onih koji su 2006. godine založili svoju imovinu kako bi Čović bio pušten iz zatvora. Predsjednik HDZ-a BiH je u konačnici oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti, korupcije i drugih sličnih kaznenih djela u vrijeme kada je bio ministar finansija FBiH, a Slezakovi građevinski poslovni projekti u Mostaru su, slučajno ili ne, procvjetali.

Sve manje čudi i Čovićev “izostanak interesa” za ono što se događa posljednjih dana u vezi sa najavljenim referendumom u RS-u. Do današnje izjave nije bilo nikakve njegove reakcije, kao da se referendum u RS i haos koji bi on mogao izazvati ne tiču Hrvata u BiH. A tiču itekako.

Čović sve predstavlja kao problem “između Izetbegovića i Dodika”. Referendum o Danu RS-a, koji je uvod u referendum o otcjepljenju, naravno, nije niti može biti personalni problem dvojice političara.

Zna to i Dragan Čović, ali ga očito nije briga, nego čega Dodikov “probni balon” kako bi i on krenuo u ostvarivanje sna o “trećem entitetu”. A Hrvate protjerane iz RS-a HDZ je ionako već žrtvovao. Kao što će bez problema žrtvovati i one u Posavini i Srednoj Bosni.

(34)

Bezobrazna izjava: Tiče li se Čovića referendum ili samo misli na kladionice

| Slider, Vijesti |
About The Author
-