BAJDENOV PAKLENI PLAN ZA RUSKE OLIGARHE: Amerika udara tamo gdje Putina najviše boli – u pitanju su MILIJARDE DOLARA

AUTOR: Nikola Todorović

 

 

Bela kuća predstavila je zakonski paket koji bi omogućio Vladi da proda imovinu zaplenjenu od ruskih oligarha kao i da prihode od toga koristi za vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, prenose mediji.

 

 

Vlada SAD je već zaplenila milione dolara imovine bogatih ruskih oligarha koji su, kako tvrde, blisko povezani sa predsednikom Vladimirom Putinom.

 

 

To su uradili u nadi da će se finansijski pritisak na te pojedince pretvoriti u politički pritisak na Putina, potencijalno umanjujući njegovu moć.

 

 

Predlog dolazi nakon što je Predstavnički dom većinom glasao za pozivanje Bajdenove administracije da likvidira zaplenjenu imovinu kako bi pomogla Ukrajini.

 

 

To uključuje odredbe koje bi pojednostavile proces zaplene imovine oligarha, proširile imovinu koja je predmet zaplene i suzbile određene rupe u izbegavanju sankcija.

 

 

Predlog dolazi nakon što je Predstavnički dom većinom glasao za pozivanje Bajdenove administracije da likvidira zaplenjenu imovinu kako bi pomogla Ukrajini.

 

 

To uključuje odredbe koje bi pojednostavile proces zaplene imovine oligarha, proširile imovinu koja je predmet zaplene i suzbile određene rupe u izbegavanju sankcija.

 

 

Posle ruske invazije na Ukrajinu, vlade SAD i nekoliko drugih zemalja uvele su nove sankcije ruskim oligarsima i entitetima koji direktno podržavaju rat Kremlja.

 

 

Nemaju svi bogati Rusi duboke veze sa Vladimirom Putinom, iako je ogromna količina bogatstva, i nezakonito bogatstvo koje izlazi iz Rusije koncentrisano u rukama visokih zvaničnika ili onih na poslovnim pozicijama koje je imenovao Kremlj, kao što su izvršne uloge u državnim energetskim kompanijama u Rusiji.

 

 

Vrednost oduzete imovine

 

Više od deset jahti, vrednih oko 2,5 milijardi dolara, koje pripadaju ruskim oligarsima, zaplenjeno je u nekoliko zemalja širom sveta od početka oružanog sukoba, a očekuje se da će biti zaplenjeno još više. Milione dolara i druge imovine takođe su sankcionisale američke i druge vlade.

 

 

Bela kuća je saopštila da su zemlje članice Evropske unije prijavile zamrzavanje imovine u više od 30 milijardi dolara, uključujući skoro 7 milijardi dolara u čamcima, helikopterima, nekretninama i umetničkim delima.

 

 

Oni sada razmatraju šta da urade sa zaplenjenom ruskom imovinom, a druge zemlje takođe predlažu korišćenje likvidiranih sredstava za pomoć ukrajinskim izbeglicama ili za obnovu zemlje.

 

 

Svoju prvu veliku zaplenu ruske imovine SAD je izvršila početkom aprila nakon što je, uz pomoć španskih zvaničnika za sprovođenje zakona, preuzela kontrolu nad jahtom vrednom 90 miliona dolara u vlasništvu oligarha i milijardera Viktora Vekselberga.

 

(MONDO)

(203)

BAJDENOV PAKLENI PLAN ZA RUSKE OLIGARHE: Amerika udara tamo gdje Putina najviše boli – u pitanju su MILIJARDE DOLARA

| Slider, Vijesti |
About The Author
-