BAJDEN POMAŽE BUGARSKOJ I POLJSKOJ: Amerika šalje gas u Evropu, iz Bijele kuće iznijeli detalje plana isporuke

AUTOR: Ivana Lazić

 

 

Iz Bele kuće saopšteno da se vode razgovori kako da se pomogne Bugarskoj i Poljskoj.

 

 

SAD bi mogle da preusmere prodaju pirodnog gasa Poljskoj i Bugarskoj i tako pomognu ovim zemljama u snadbevanju energentima.

 

 

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom današnjeg obraćanja u Beloj kući da se vode razgovori kako da se pomogne Bugarskoj i Poljskoj, nakon što je Rusija obustavila isporuku ka ovim zemljama.

 

 

 EU razjedinjena, neke evropske zemlje plaćaju gas u rubljama

 

 

Poljska je naznačila da ima značajne rezerve gasa, kao i Bugarska, ali ne toliko. Radili smo sa saveznicima iz Japana i možda ćemo preusmeriti prodaju prirodnog gasa iz tih zemalja u Poljsku i Bugarsku. To je sve što trenutno mogu da kažem“, poručio je on.

 

 

Gasprom je od 27. aprila obustavio isporuke gasa bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj PGNiGzbog neplaćanja u rubljamaPoznato je da je Poljska od Rusije kupovala oko devet milijardi kubnih metara gasa godišnje, odnosno nešto manje od polovine svoje ukupne potrošnje.

 

 

Dodaje se da Gasprom eksport nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

 

 

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će “u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu”.

 

 

 Alžir preti da će ukinuti gas Španiji

 

(MONDO)

(141)

BAJDEN POMAŽE BUGARSKOJ I POLJSKOJ: Amerika šalje gas u Evropu, iz Bijele kuće iznijeli detalje plana isporuke

| Slider, Vijesti |
About The Author
-