ANALIZA/Zašto Sjeverna Koreja ispaljuje toliko projektila i treba li Zapad biti zabrinut?

Napetosti na Korejskom poluotoku raste.

 

 

Sjeverna Koreja je u protekle dvije sedmice ispalila čak šest projektila.

 

 

Agresivno ubrzanje testiranja oružja izazvalo je uzbunu u regiji, a SAD, Južna Koreja i Japan odgovorili su lansiranjem projektila i zajedničkim vojnim vježbama ove sedmice. Sjedinjene Američke Države su takođe premjestile nosač aviona u vode u blizini poluostrva, što su južnokorejske vlasti nazvale “veoma neobičnim”, piše CNN.

 

 

221005233129-03-north-korea-missile-intl

 

 

Međunarodni lideri sada očekuju znakove daljnje eskalacije kao što je potencijalna nuklearna proba, potez koji bi američkog predsjednika Joea Bidena predstavio novoj potencijalnoj vanjskopolitičkoj krizi.

 

 

POZADINA DOGAĐAJA

 

Tenzije su dostigle nivo krize 2017. godine kada je Sjeverna Koreja lansirala 23 projektila za cijelu godine, uključujući dvije iznad Japana, kao i izvođenje nuklearnog testa. Testovi su pokazali oružje dovoljno snage da stavi većinu svijeta u domet, uključujući prvu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u zemlji.

 

 

Odnosi su se popravili 2018. godine, kada je tadašnji američki predsjednik Donald Trump održao značajan samit s Kimom. Dvojica lidera su “kliknula”, rekao je Trump; zauzvrat, Kim je pohvalio njihov “poseban” odnos. Sjeverna Koreja je obećala da će zamrznuti lansiranje projektila i da da će uništiti nekoliko objekata na poligonu za nuklearno testiranje, dok su SAD obustavile velike vojne vježbe s Južnom Korejom i drugim regionalnim saveznicima.

 

 

Ali pregovori su na kraju propali, a nada za sporazum kojim bi Sjever smanjio svoje nuklearne ambicije nestala je do kraja Trumpovog mandata.

 

 

Zatim je stigla pandemija Covid-19, gurnuvši Sjevernu Koreju dalje u izolaciju. Ova već osiromašena zemlja u potpunosti je zatvorila svoje granice, a strane diplomate i humanitarni radnici su masovno bježali. Za to vrijeme, broj lansiranja projektila je također ostao nizak – samo četiri u 2020. i osam u 2021. godini.

 

 

ZAŠTO SADA POJAČAVAJU?

 

Stručnjaci kažu da postoji nekoliko razloga zašto Sjeverna Koreja sada tako brzo ubrzava svoja testiranja.

 

 

221007005813-01-north-korea-missile-testing-frequency-explainer-intl-hnk

 

 

Prvo, to bi jednostavno moglo biti pravo vrijeme nakon događaja u posljednjih nekoliko godina, s Kimom koji je proglasio pobjedu protiv Covida u augustu i novom američkom administracijom koja se fokusirala na demonstracije jedinstva s Južnom Korejom.

 

 

“Oni nisu bili u mogućnosti testirati već nekoliko godina zbog političkih razloga, tako da očekujem da sjevernokorejski inženjeri i generali budu vrlo željni da se uvjere da će njihove igračke dobro funkcionirati”, rekao je Andrej Lankov, profesor na južnokorejskom univerzitetu Kookmin.

 

 

Jeffrey Lewis, stručnjak za oružje i profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury, rekao je da je također normalno da Sjeverna Koreja prekine testiranje tokom olujnog ljeta i nastavi kada se vrijeme popravi u jesen.

 

 

Međutim, nekoliko stručnjaka je reklo da bi Kim mogao poslati poruku i namjernim izlaganjem arsenala Sjeverne Koreje tokom perioda pojačanog globalnog sukoba.

 

 

“Žele da podsjete svijet da ih ne treba zanemariti, da postoje i da njihovi inženjeri rade danonoćno na razvoju nuklearnog oružja i sistema za isporuku”, rekao je Lankov.

 

 

Carl Schuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američke Pacifičke komande na Havajima, slaže se sa ovim mišljenjem. Kim “ispušta rakete da privuče pažnju, ali i da stvori pritisak na Japan i Sjedinjene Države”, rekao je.

 

 

Dodao je da bi se Sjeverna Koreja također mogla osjećati ohrabrenom da djeluje sada dok je Zapad zauzet ratom u Ukrajini.

 

 

221007005910-02-north-korea-missile-testing-frequency-explainer-intl-hnk

 

 

Lankov je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu možda također podigla Kimovo samopouzdanje jer je „pokazala da ako imate nuklearno oružje, možete biti gotovo nekažnjeni. A ako nemate nuklearno oružje, u nevolji ste.”

 

 

Šta SAD i njeni saveznici mogu učiniti da zaustave Sjevernu Koreju?

 

Uprkos brzom vojnom odgovoru SAD-a i njihovih saveznika prošle sedmice, stručnjaci kažu da malo mogu učiniti da zaustave ili se pripreme za testove Sjeverne Koreje.

 

 

“Amerikanci su poslali nosač aviona Ronald Reagan. Južnokorejci lansiraju ove rakete, koje nužno ne rade dobro”, rekao je Lankov, misleći na južnokorejski projektil u srijedu koji se srušio odmah nakon lansiranja. „Kakav je uticaj svih ovih američkih nosača aviona koji krstare oko Koreje? Gotovo nikakav.”

 

 

Sjeveru nedostaje široko rasprostranjena upotreba tehnologije koja ne samo da olakšava ekonomski i društveni napredak, već također pruža kritične prozore i mogućnosti za prikupljanje informacija za obavještajne službe SAD-a i njihovih saveznika.

 

 

„Budući da toliko toga što Severna Koreja radi pokreće sam lider, zaista morate ući u njegovu glavu, a to je težak obavještajni problem“, rekao je Chris Johnstone, viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

 

 

A na međunarodnoj sceni, napori SAD-a da kazne Sjevernu Koreju posustali su zbog odbijanja Moskve i Pekinga.

 

 

U maju su Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju UN-a koju su izradili SAD o jačanju sankcija Sjevernoj Koreji zbog testiranja oružja – prvi put da je bilo koja zemlja blokirala glasanje o sankcijama Sjevernoj Koreji od 2006. godine.

 

 

Šta Sjeverna Koreja pokušava da postigne?

 

Kim je predvodio agresivni program razvoja oružja koji je daleko nadmašio napore njegovog oca i djeda, obojice bivših sjevernokorejskih lidera – a stručnjaci kažu da je nuklearni program zemlje u srcu Kimovih ambicija.

 

 

U septembru je Sjeverna Koreja donijela zakon kojim se proglasila državom s nuklearnim oružjem, a Kim je obećao da “nikada neće odustati” od nuklearnog oružja.

 

 

Zakon je također pokazao nadu Sjeverne Koreje da će ojačati svoje veze s Kinom i Rusijom, rekao je Jang Moo-jin, profesor na Univerzitetu za sjevernokorejske studije u Seulu.

 

 

Nakon otvorenog protivljenja Kine i Rusije novim sankcijama protiv Sjeverne Koreje, Kim “zna da ima njihovu podršku”, rekao je Schuster.

 

 

Dolazi li nuklearni test?

 

Kratkoročno, zabrinutost je da li će Sjeverna Koreja pokrenuti nuklearnu probu, za koju je Lewis rekao da bi mogla doći “bilo kada”.

 

 

Međutim, i Schuster i Lankov su rekli da bi, s obzirom na prijateljske odnose između Sjeverne Koreje i Kine, Kim mogao pričekati dok Kina ne održi kongres Komunističke partije kasnije ovog mjeseca – ako se to uopće dogodi.

 

 

Sastanak stranačke elite najznačajniji je događaj u kineskom političkom kalendaru – posebno ove godine, kada se očekuje da će kineski lider Xi Jinping biti imenovan za treći mandat na vlasti, čime se dodatno učvršćuje njegov status najmoćnijeg kineskog lidera u posljednjih nekoliko decenija .

 

 

Južnokorejski i američki zvaničnici upozoravaju od maja da se Sjeverna Koreja možda priprema za nuklearni test, a satelitski snimci pokazuju aktivnost na njenom podzemnom poligonu za nuklearno testiranje.

 

(Hayat)

(112)

ANALIZA/Zašto Sjeverna Koreja ispaljuje toliko projektila i treba li Zapad biti zabrinut?

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-