ANALIZA DEUTSCHE WELLE-a: Dolazi li priželjkivana protuofanziva kod Hersona?

Već sedmicama se računa s protuofanzivom ukrajinske vojske na jugu zemlje, kod Hersona. Je li ona već počela još uvijek je nejasno. Ali, izgleda da je trenutak povoljan.

 

 

Može li Ukrajina potisnuti ruske trupe? Je li to moguće na jugu Ukrajine kao što je već uspjelo na sjeveru? Kad bi se to moglo dogoditi? Ta pitanja si ovih dana postavljaju milioni Ukrajinaca. Sve je više naznaka dugo očekivane protuofanzive na jugu, prema Hersonu, ali situacija je nepregledna.

 

 

Ofanziva bez jasne potvrde

 

Na početku napada na Ukrajinu propao je pokušaj Rusije da zauzme Kijev – i Moskva je krajem marta povukla svoje trupe s područja sjeverno od ukrajinskoga glavnoga grada.

 

 

Ukrajina je uspjela vratiti područja koja su bila okupirana. Pola godine kasnije vlada u Kijevu se nada da će taj uspjeh moći ponoviti i na jugu zemlje. U središtu pažnje je grad Herson, glavni grad istoimene pokrajine. Predstavnici ukrajinske vojske govorili su u ponedjeljak o „ofanzivnim akcijama” na jugu – i time izazvali pozornost diljem svijeta.

 

 

Zapadni mediji su javili da je ukrajinska vojska vratila pod svoj nadzor neka sela. Vlada u Kijevu je oprezna i suzdržana kad se radi o javljanju uspjeha. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da o akciji neće biti objavljene pojedinosti.

 

 

Ali, potvrda je stigla s ruske strane. Pokušaj ukrajinske protuofanzive je odbijen, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane. „Postoji dojam da počinje nešto veliko, ali još nismo sigurni”, kaže Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih trupa u Europi u razgovoru za DW. „Idućih dana bi se moralo dogoditi puno više stvari.”

 

 

Zašto je Herson važan?

 

Herson je najveći ukrajinski grad koji su ruske trupe osvojile nakon početka invazije u februaru. Ruska vojska je s anektiranog Krima mogla u samo nekoliko dana prodrijeti daleko prema sjeveru, osigurati kopneni koridor prema Krimu i zauzeti velik dio ukrajinskog područja uz Azovsko i Crno more.

 

 

To područje ima veliko strateško značenje. S jedne strane preko tamošnjih luka se izvozi ukrajinska roba. S druge strane, Krim je prvobitno odatle opskrbljivan slatkom vodom, iz najveće ukrajinske rijeke Dnjepra. Ukrajina je prekinula tu opskrbu nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. Sad je ruska vojska uspostavila dotok vode iz Dnjepra na Krim jednim kanalom.

 

 

Bivši američki general: pravi trenutak i mjesto

 

O mogućoj ukrajinskoj protuofenzivi na jugu zemlje već sedmicama se nagađa. Predsjednik je naredio vraćanje obalnih područja, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Resnikov u julu u intervjuu za britanski Times. Je li ta ofanziva sad počela ili nije? Trenutak izgleda povoljan. „Ako Ukrajina stvarno počne s ofanzivom, ona je odabrala pravi trenutak i pravo mjesto”, kaže bivši američki general Hodges.

 

 

Uz pomoć zapadnog oružja kao što su američki višecijevni bacači raketa HIMARS ukrajinska vojska je uspjela uništiti ili otežati glavne putove opskrbe ruskih trupa na desnoj obali Dnjepra kod Hersona. I sam grad Herson je na desnoj obali i ruska vojska teško može poslati pojačanje u njega.

 

 

Satelitske snimke potvrđuju izvještaje ukrajinske vojske o oštećenim mostovima kod Hersona.

 

 

Cilj raketnih napada sustavom HIMARS su i ruske zapovjedne strukture, kaže Hodges.

 

 

Ostatak teksta čitajte ovdje.

 

(SB)

(219)

ANALIZA DEUTSCHE WELLE-a: Dolazi li priželjkivana protuofanziva kod Hersona?

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-