ANA JAŠE NA ČELU KORONE: Osim supruge Tomislava Karamarka, za nezapamćeni kriminal u Hrvatskoj osumnjičeno i nekoliko državljana BiH…

Grupa je osumnjičena da je fiktivnim ugovorima iz više poduzeća izvukla oko 2,6 miliona eura i oštetila državni budžet.

 

 

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) donio je rješenje o provođenju istrage protiv 38 okrivljenika i devet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela zločinačkog udruživanja, utaje poreza ili carine, zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju te pomaganju u počinjenju tih djela, od kojih je većina počinjena u sastavu zločinačkog udruženja, kao i krivičnog djela pranja novca i pomaganja u pranju novca, potvrđeno je iz te institucije.

 

 

Prethodno je i hrvatska policija potvrdila da, u koordinaciji s USKOK-om, provodi akciju protiv grupe zbog privrednog kriminaliteta.

 

 

Ipak, nisu otkrili detalje tih kriminalnih radnji, kao ni je li među uhapšenima supruga bivšeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ana Karamarko, kojoj je jutros pretražen ured.

 

 

Ni advokat Ane Karamarko Ivo Farčić nije želio potvrditi je li njegova klijentica uhapšena nakon što joj je policija jutros došla na vrata i odvela je na pretragu ureda na zagrebačkoj Novoj Vesi, prenosi Hina.

 

 

Policija je u srijedu potvrdila tek da, u koordinaciji s USKOK-om, provodi akciju iz domene privrednog kriminaliteta, u kojoj je pod nadzorom policije više desetaka osoba. U akciji je, dodaju, angažirano oko 150 policijskih službenika.

 

 

Pretrage na području Zagreba, Splita i Rijeke

 

Neslužbeno se, pak, doznaje da su u jutarnjim satima počele pretrage prostorija na zagrebačkom, ali i splitskom te riječkom području te da je osumnjičeno gotovo 40 osoba i više firmi.

 

 

Grupu osumnjičenu da je fiktivnim ugovorima iz više firmi izvukla oko 2,6 miliona eura i pritom oštetila budžet za 1,45 miliona eura, navodno su okupila dvojica muškaraca u dobi od 44 i 41 godinu. Nekoliko osumnjičenih je sa područja Bosne i Hercegovine.

 

 

Osumnjičenici i njihove firme navodno su od 2017. do prošle godine naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura i pritom varali na porezu. Nezakonito zarađeni novac pritom su raspodijelili “na ruke”. Firma Ane Karamarko, prema pisanju medija, platila je za fiktivne usluge 53.000 eura.

 

 

Slijedi ispitivanje u USKOK-u

 

 

U ranim poslijepodnevnim satima prvi osumnjičenici trebali bi biti dovedeni pritvorskom nadzorniku na zagrebačkim Oranicama. Od tamo će ići na ispitivanje u sjedište USKOK-a u Vlašku ulicu, što bi se, zbog broja osumnjičenih, moglo dovršiti i u četvrtak.

 

 

USKOK-ovi istražitelji potom će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i za njih zatražiti istražni zatvor, o čemu odlučuje sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu.

 

 

Upravo zbog suprugine firme “Drimia”, odnosno njene saradnje sa MOL-ovim konsultantom Jozom Petrovićem, Tomislav Karamarko je 2016. otišao s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a.

(469)

ANA JAŠE NA ČELU KORONE: Osim supruge Tomislava Karamarka, za nezapamćeni kriminal u Hrvatskoj osumnjičeno i nekoliko državljana BiH…

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-