AMERIČKI ASTRONAUT: Imamo tehnologiju za odlazak na Mars a nismo otišli ZBOG OVOG…

Bivši astronaut koji je proveo 166 dana u svemiru rekao je da je NASA imala tehnologiju za putovanje na Mars pre pola veka, ali su naučnici odustali od toga.

 

Penzionisani komandant Međunarodne svemirske stanice Kris Hedfild šokirao je svet rekavši da je ista tehnologija koja je odvela čoveka na Mesec mogla poslati ljude na Mars.

“Mogli smo poslati ljude na Mars pre nekoliko decenija.“

“Tehnologija koja nas je odvela na Mesec i nazad kada sam ja bio dete – ta tehnologija nas može odvesti na Mars.“

Ali nijedan astronaut ne bi preživo to putovanje, rekao je on.

Zapravo, on veruje da bi 225 miliona kilometara koji odvajaju Crvenu planetu od Zemlje bilo fatalno za bilo koga ko je dovoljno hrabar da pokuša to putovanje, uprkos činjenici da bi svemirske rakete verovatno uspele da ih odvedu tamo.

Hedfild je rekao: “Većina astronauta koje šaljemo na te misije ne bi uspela. Umrli bi.“

Mars je 660 puta dalje nego Mesec, što znači da povratno putovanje traje između 500 dana i 3 godine.

Opasnosti sa kojima su se astronauti suočavali na svojim putovanjima do Meseca, gladovanje, rizik od eksplozije i izlaganje zračenju, neizmerno bi se povećalo dužinom ovog neverovatnog putovanja.

Činjenica da se čak i novi svemirski programi poput SpaceX-a još uvek oslanjaju na hemijske pogone za napuštanje Zemlje, povećava opasnosti.

Što je veća udaljenost do odredišta, potrebno je više prostora za rezerve goriva, žrtvujući prostor za hranu.

Postoje brojni sistemi koji bi mogli ublažiti efekte zračenja i rizika od gladovanja, kao što su različite vrste goriva, lagani zaštitni elementi, hibernacione kapsule i bioregenerativni sistemi za održavanje života, ali nijedan od igrača uključenih u novu svemirsku trku još uvek nije došao do sličnih rešenja, rekao je Hedfild.

Tokom Hedfildove karijere, bivši astronaut je leteo unutar dve NASA-ine svemirske letelice, ruskoj Soyuz letelici, i živeo na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ali uprkos njegovom iskustvu sa revolucionarnom tehnologijom, on još uvek može da se oduševi njenim napretkom.

On je rekao: “Svemirski letovi su bili nemogući kada sam se ja rodio.“

“A još uvek sam živ. To nije bilo mnogo davno.“

“Neko mora izmisliti nešto na šta mi još nismo pomislili.“

“Zvuči izvanredno, ali shvatili smo kako iskoristiti struju i šta elektroni rade, a to je izgledalo ludo, i revolucionizovalo je život i putovanje.“

NASA veruje da bi prvo putovanje na Crvenu planetu moglo biti udaljeno samo jednu deceniju.

Nakon odobrenja Direktive 1 o svemirskoj politici od strane američkog predsednika Donalda Trampa u decembru 2017. godine, američka svermirska agencija je rekla da planira da pošalje čoveka na Mars tokom 2030-ih godina.

Direktiva 1 o svemirskoj politici predstavlja skok unapred u kolonizaciji svemira, jer poziva na prošireno ljudsko istraživanje solarnog sistema.

Nakon potpisivanja, NASA je ovu odluku nazvala “promenom u nacionalnoj svemirskoj politici,“ pružajući Vašingtonu integrisani program pod vođstvom SAD-a “sa partnerima iz privatnog sektora za povratak ljudi na Mesec, nakon čega će uslediti misije na Mars i još dalje.“

Webtribune.rs

(77)

AMERIČKI ASTRONAUT: Imamo tehnologiju za odlazak na Mars a nismo otišli ZBOG OVOG…

| Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-