AMBASADOR SAD-a U SRBIJI NAJAVIO VAŽAN SASTANAK U BRUXELLESU: “Optimističan sam oko razgovora Srbije i Kosova, neizbježno je pitanje šta je budućnost…”

Na pitanje da li SAD vide Zajednicu srpskih opština kao prioritet, hitniji nego što su registarske tablice ili lične karte, a o čemu je govorio i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar Hill je kazao da je ZSO predviđen od početka procesa…

 

 

Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill najavio je važan sastanak u Briselu naredne sedmice pod pokroviteljstvom EU i Miroslava Lajčaka koji je zadužen za razgovore Srbije i Kosova.

 

 

Hill je kazao kako je uočen rast tenzija u posljednje vrijeme.

 

 

“Mislim da je važno razumjeti da očekujemo neke važne sastanke pod pokroviteljstvom EU i gospodina Lajčaka i to već sljedeće nedjelje. U izvjesnoj mjeri treba da gledate na mogućnosti i da imate vjere u te razgovore sljedeće nedjelje nasuprot ovim rastućim tenzijama. Lično mislim da imamo više razloga za optimizam nego pesimizam, ali i da sve strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku jer je bilo nekih teških riječi, što nije baš od pomoći ovom procesu. Ova pitanja se moraju rješavati dijalogom, a EU je veoma spremna da baš to uradi”, kazao je Hill.

 

 

Kazao je da trenutna atmosfera ne pomaže optimizmu.

 

 

“Ali mnogo toga je na stolu, bilo je mnogo priprema za sljedeću nedjelju i nekako sam optimista da će biti napretka. Ljudima je stvarno potreban taj napredak, sve ovo predugo traje i mislim da je zbog toga mnogo nezadovoljstva. Hajde da vidimo možemo li imati taj napredak, koji će onda stvoriti momentum pa da vidimo možemo li da krenemo naprijed”.

 

 

Na pitanje da li SAD vide Zajednicu srpskih opština kao prioritet, hitniji nego što su registarske tablice ili lične karte, a o čemu je govorio i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar Hill je kazao da je ZSO predviđen od početka procesa.

 

 

“Dobro je podsjetiti sve da to mora biti na dnevnom redu i da se mora naći pristup za to. Neizbježno je pitanje šta je budućnost srpske zajednice na Kosovu, koliko se bezbjedno Srbi osjećaju na Kosovu, da li žele da ostanu na Kosovu. Mislim da su ideje koje su iznesene za uspostavljanje ZSO dobar pristup i mislim da je vrlo mudro od gospodina Escobara što je to sada pokrenuo. Mislim da je važno da različite strane budu spremne sa svojim prijedlozima i da bude jasno da ovakva rješenja, koja postoje u mnogim demokratijama mogu biti primjenjena i na Balkanu”, kazao je Hill za RTS

 

 

Dodaje da obje strane (Srbija i Kosovo) moraju ozbiljno da se posvete ovom pitanju, njegovom rješavanju, suočavanju sa problemima i to sa namjerom da konačni cilj bude funkcionalan i održiv u stvarnom svijetu.

 

 

“Nije dovoljno da pričamo teoretski, moramo da vidimo i šta će praksa da pokaže, kako će se to ponašati u budućnosti”, kazao je Hill.

 

 

(SB)

(242)

AMBASADOR SAD-a U SRBIJI NAJAVIO VAŽAN SASTANAK U BRUXELLESU: “Optimističan sam oko razgovora Srbije i Kosova, neizbježno je pitanje šta je budućnost…”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-