ALBIN KURTI, BUDUĆI PREMIJER KOSOVA: “Thaci i Vučić su se ponašali prema Kosovu kao Milošević i Tuđman prema BiH, crtali granice, dijelili zemlju, a krvavu cijenu su platili Bošnjaci!”

“Ja nikada neću staviti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istu rečenicu. Mi ćemo od Srbije tražiti reciprocitet”, kazao je pobjednik nedavnih izbora na Kosovu i budući premijer Albin Kurti.

 

 

“Neće biti razgraničenja sa Srbijom, niti će razgraničenje uopće biti tema u budućim pregovorima koji će se voditi uz pokroviteljstvo Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država”, reko je u razgovoru za Al Jazeeru Balkans Albin Kurti, lider pokreta Samopredjeljenje i budući predsjednik Vlade Kosova.

 

On je ponovio da će odmah nakon što bude izabran u Skupštini Kosova on peuzeti ulogu glavnog pregovarač Kosova od predsjednika Hashima Thacija.

 

“Kosovo je u postojećim granicama priznalo stotinu zemalja i ja ne vidim nikakav razlog da se pregovara o međunarodno priznatim granicama. Aleksandar Vučić i Hashim Thaci su se pregovarajući posljednjih godina ponašali kao Slobodan Milošević i Franjo Tuđman prema Bosni i Hercegovini početkom 90-ih godina. Mijenjali su granice u Bosni i crtali nove, dijeli su zemlju, a cijenu su platili Bošnjaci, kao što bi kosovski Albanci platili cijenu promjene granica”, kazao je Kurti.

 

Upitan kakav će biti njegov odnos prema taksama koje je prethodna Vlada Ramusha Haradinaja nametnula Srbiji i Bosni i Hercegovini, Albin Kurti je odgovorio da neće isto tretirati dvije države kojima su nametnute trgovinske takse.

 

“Ja nikada neću staviti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istu rečenicu. Mi ćemo od Srbije tražiti reciprocitet… Sarajevo za nas nije isto što i Beograd. Meni su rekli da je od 52 firme iz Bosne koje su izvozile svoju robu na Kosovu, 47 iz Federacije BiH, a samo pet iz Republike Srpske. Mi znamo šta je Republika Srpska, znamo da je naredne godine 25. godišnjica od genocida u Srebrenici. I Bosna je kao i Kosovo napadnuta od istog agresora, države Srbije. Ne govorim o srpskom narodu, nego o zločinačkom Miloševićevom režimu”, kazao je pobjednik nedavnih izbora na Kosovu i budući premijer Albin Kurti.

 

(SB/AJB)

(146)

ALBIN KURTI, BUDUĆI PREMIJER KOSOVA: “Thaci i Vučić su se ponašali prema Kosovu kao Milošević i Tuđman prema BiH, crtali granice, dijelili zemlju, a krvavu cijenu su platili Bošnjaci!”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-