AKO MOSKVA I BERLIN ZARATE POČEĆE TREĆI SVJETSKI RAT: Nijemci tvrde da postoji način da se spriječi NUKLEARNA KATASTROFA

AUTOR: Nikola Todorović

 

 

Nemački umetnici poslali su otvoreno pismo kancelaru Olafu Šolcu u kom zahtevaju da se obustavi isporuka oružja Kijevu.

 

 

U otvorenom pismu se navodi da isporuka oružja Ukrajini produžava patnju ukrajinskog naroda, i stvara realnu opasnost od početka Trećeg svetskog i nuklearnog rata.

 

 

“Nemačka bi trebalo da razmotri rizike širenja sukoba između Moskve i Kijeva izvan granica Ukrajine i guranja sveta u Treći svetski rat”, poručile su desetine nemačkih kulturnih ličnosti kancelaru Olafu Šolcu u otvorenom pismu pozivajući ga da prestane da šalje oružje Ukrajini.

 

 

Koautorke pisma, objavljenog u nemačkom feminističkom časopisu “Emma” su navele da bi “rizik da ruska vojna akcija u Ukrajini eskalira u nuklearni sukob trebalo bi po svaku cenu izbeći”.

 

 

“Nadamo se da Šolc neće više isporučivati teško naoružanje Ukrajini, bilo direktno ili indirektno. Umesto toga, Berlin bi trebalo da učini sve da pomogne stranama da postignu prekid vatre što je pre moguće i da pronađu kompromis koji obe strane mogu da prihvate”, navodi se u pismu, a prenosi RT.

 

 

“Isporuka velikih količina teškog naoružanja mogla bi i samu Nemačku učiniti stranom u ratu. Ruski kontranapad bi tada mogao da izazove odgovor NATO-u i rezultuje neposrednom opasnošću od novog svetskog rata”, upozorava se u pismu.

 

 

Koautori pisma, uključujući nemačke muzičare, umetnike i filmske stvaraoce, upozorili su da nastavak isporuke oružja ukrajinskim snagama rizikuje da započne “globalnu trku u naoružanju sa katastrofalnim posledicama“, uključujući globalno zdravlje i klimatske promene. Potpisali su ga, između ostalih, bivša potpredsednica Bundestaga Antje Volmer, koja je prethodno bila koautor još jednog sličnog pisma Šolcu, i Martin Valser, jedan od najistaknutijih autora u posleratnoj Nemačkoj.

 

 

Koautori kažu da rusku vojnu akciju u Ukrajini smatraju “agresijom”, dodajući, međutim, da je čak i “legitiman otpor” Ukrajinaca dostigao “nepodnošljivo neproporcionalan” nivo, jer samo produžava patnje samih Ukrajinaca.

 

 

“Bilo bi pogrešno misliti da bi odgovornost za potencijalni nuklearni sukob snosila samo strana koja bi ga pokrenula, ali ne i oni koji joj otvoreno daju razlog za ovaj korak. Moralno obavezujuće norme su univerzalne prirode”, navodi se u pismu.

 

 

Ovo otvoreno pismo za samo dva sata podržalo je skoro 8.000 ljudi

 

Prošle nedelje, još jedno otvoreno pismo u kojem se Berlin poziva da prekine isporuke oružja Kijevu potpisala je grupa nemačkih političara i javnih ličnosti, koji su takođe upozorili Šolca na rizike da Nemačka i druge zemlje NATO-a postanu strane u sukobu i da rizikuju “veliki rat.”

 

 

Nemačka vlada do sada nije reagovala ni na jedno pismo.

 

(MONDO)

(692)

AKO MOSKVA I BERLIN ZARATE POČEĆE TREĆI SVJETSKI RAT: Nijemci tvrde da postoji način da se spriječi NUKLEARNA KATASTROFA

| Slider, Vijesti |
About The Author
-