ŠAROVIĆ: NISAM OPTIMISTA, FORMIRANJE VLASTI IDE UNAZAD

Bez nekog zapaženog rezultata prošle je sedmice u Sarajevu održana prva runda pregovora između delegacija naše države i Kosova, nažalost dogovor o ukidanju carina na izvoz bh. proizvoda nije postignut.

 

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u intervjuu za Radiosarajevo.ba kazao je da kosovske carine nanose štetu ekonomiji Bosne i Hercegovine i negativno utiču na vanjskotrgovinski bilans zemlje.

 

– Carine ozbiljno potkopavaju temelje regionalne saradnje. Uvođenje carina suprotno međunarodnom sporazumu CEFTA bilo je nenajavljeno što je posebno pogodilo prehrambeni sektor i željezaru Mittal Zenica koji su smanjili isporuke kosovskoj strani u prošloj godini za 20.000 tona toplovaljane žice i rebrastog betonskog čelika. Bosna i Hercegovina za sada ne uvodi nikakve kontramjere vjerujući da će kroz pregovore koji su u toku i pritisak Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država ove mjere biti ukinute – istakao je Šarović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

 

Osvrćući se na svoj mandat na ovoj ministarskoj poziciji, Šarović je istakao da mu je drago da je ugled Ministarstva u javnosti posljednjih nekoliko godina jako porastao.

 

– Za mene je to najveće dostignuće jer se ovom Ministarstvu kada nešto saopšti ili preduzme vjeruje i rado citira, a priznat ćete to je danas rijetkost u ovoj zemlji. Lična dostignuća manje su važna ne ističem ih, prednost dajem jednom povjerenju koju imamo i koje smo stekli u stručnoj javnosti, među privrednicima, međunarodnim organizacijama ali smo prepoznati i vrlo rado primljeni širom regiona – pojasnio je Šarović.

 

Dodao je da je logično da u jednom mandatu ili jednoj godini ne možete ostvariti sve ideje.

 

– Nekada nedostaje vrijeme jer forsirate i radite na drugim prioritetima, ponekad postoje i objektivne okolnosti kada se ne stiču uslovi za neke zacrtane planove, a ponekad što je kod nas posebno izraženo neki projekat ne završite jer vas ne prate drugi učesnici.

 

Ako moram da istaknem neke stvari koje stoje nezaršene, žao mi je što se još ne stiču uslovi za kompletiranje naprednog evropskog zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa.

 

Taj korak stavio bi nas u grupu zemalja koje su implementirale Treći energetski paket i otklonile opasnost od sankcija Energetske zajednice – naglasio je Šarović.

 

Rješenje ove vrlo nepovoljne po BiH situacije vidi u potrebi volje za kompromis, te ističe da bi benefiti od toga bili ogromni.

 

– Prije svega riječ je o investicijama, razvoju i otvaranju berze električne energije – mišljenja je Šarović.

 

Govoreći o mandatu zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, naš sagovornik ističe da još uvijek ne razmišljam o tome.

 

– Implementacija izbornih rezultata, nažalost, još je na samom početku. Za sada više sam fokusiran da u ovom svojevrsnom vakumu, kao ministar u tehničkom mandatu, završim neke ranije započete projekte – istakao je Šarović.

 

Upitan da prokomentariše formiranje vlasti, Šarović je kazao da je bio veći optimista u novembru nego danas.

 

– Stvari očito idu unazad u obrnutom smjeru, gomilaju se nova pitanja i teme koja dijele političke aktere pa kratkoročno gledano ne očekujem nikakav brzi napredak – pojasnio je Šarović.

 

Na pitanje o svom prijedlogu za smanjenje carinskih stopa na uvoz novih automobila, ministar Šarović je pojasnio da je namjera Ministarstva da prije svega u Bosni i Hercegovini otvori tržište i stvori bolje pretpostavke za upotrebu i prodaju električnih automobila i automobila na hibridni pogon.

 

– U prošloj godini uvezeno je samo dvadesetak takvih vozila, što je porazno, a prateća infrastruktura koja treba da podrži ovaj sektor razvija se presporo. Ova inicijativa za suspenziju ili smanjenje carina je i naš odgovor na dramatičnu situaciju sa zagađenjem vazduha u našim većim gradovima na koje značajan uticaj imaju ispusni gasovi iz automobila u saobraćaju. Treba imati na umu i da smo prije dvije godine kao Ministarstvo pokrenuli inicijativu i uspjeli da ograničimo uvoz automobila ispod standarda Euro 4. Nakon javnih konsultacija koje su u toku vjerujemo da ćemo dobiti podršku javnosti, vladinog i nevladinog sektora. Prijedlog odluke naći će se brzo pred Savjetom ministara BiH – kazao je Šarović.

Izvor: Hayat.ba

(62)

ŠAROVIĆ: NISAM OPTIMISTA, FORMIRANJE VLASTI IDE UNAZAD

| Šokantno, Vijesti |
About The Author
-