ESED RADELJAŠ I DAMIR HADŽIĆ OSLOBOĐENI OPTUŽBE ZA ZLOUPOTREBE U OPĆINI NOVI GRAD

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas su izrečene presude bivšem zastupniku u Skupštini Kantona Sarajevo Esedu Radeljašu, bivšem načelniku Općine Novi Grad Damiru Hadžiću te općinskim službenicima Jasmini Horo i Jusufu Čauševiću zbog zloupotrebe pri dodjeli zemljišta.

 

 

Sud je Radeljaša i Hadžića oslobodio optužbe za zloupotrebe prilikom dodjele zemljišta u Općini Novi Grad. Optužbe su oslobođeni i općinski službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević, piše Klix.ba.

 

Optužnicom Tužilaštva KS teretili su se da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu. Potom, nezakonito su proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno. Damir Hadžić tereti se da je iz budžeta Općine Novi Grad nezakonito omogućio isplatu više od milion maraka Esedu Radeljašu za zemljište, koje je 2006. godine Radeljaš platio Općini u iznosu od 51.340,00 KM. a Horo je optužena i za pranje novca.

 

Radeljaš je u svom obraćanju prilikom izricanja završnih riječi Sudu kazao kako su mu sve “smutili” i kako smatra da je sve uradio po zakonu, i po jednoj i po drugoj optužnici.

 

Optužena Horo ranije je naglasila kako svojim djelovanjem nije prekršila zakonsku odredbu niti misli da je svojim radnjama učinila krivično djelo, dok su se Čaušević i Hadžić pridružili navodima svojih branilaca.

 

Podsjećamo, Nedžad Kapetanović, još jedan od optuženih u ovom predmetu, preminuo je tokom suđenja te je u odnosu na njega krivični postupak obustavljen.

 

Esada Radeljaša teretila je i druga optužnica da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM, namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS, i usmjerio ga na privatni račun.

Izvor: Hayat.ba

(160)

ESED RADELJAŠ I DAMIR HADŽIĆ OSLOBOĐENI OPTUŽBE ZA ZLOUPOTREBE U OPĆINI NOVI GRAD

| Slider, Vijesti |
About The Author
-