Dizdarević: Direktorica političarka jedva završila fakultet, govori o zdravstvenom sistemu, a liječe je strani doktori

Ugledni neurohirurg Kemal Dizdarević, subspecijalista cerebrovaskularne hirurgije, bio je gost emisije “TV Ordinacija” na televiziji Alfa. Profesor Dizdarević je govorio o uzrocima i simptomima tumora centralnog nervnog sistema, ali i o stanju u zdravstvu i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

 

 

Za većinu ljudi riječ “tumor” ima negativne, pa i zastrašujuće konotacije. Dobra je vijest da kroz rano otkrivanje i pravovremeno liječenje rak ne mora značiti i terminalno oboljenje.

 

 

– Nervni sistem je vrlo sklon stvaranju neuroplazmi koje su vrlo raznolike i specifične, mogu biti u različitim dijelovima mozga i mogu provocirati različite simptome i znakove i vrlo često imaju loš ishod. Mlada dob je također povezana s tumorima centralnog nervnog sistema. Najčešći tumori u dječijoj dobi su tumori centralnog nervnog sistema, kazao je doktor Dizdarević.

 

S KCUS-a otjerano 90 doktora

 

Kada je riječ o stanju u bh. zdravstvu Dizdarević ističe da je zdravstveni sistem toliko destruiran da se prvo moramo vratiti dvadeset godina prije. Ovaj ugledni neurohirurg krajem oktobra je dobio otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Prema njegovim riječima trenutni menadžment KCUS-a “silom neznanja zdravstveni sistem dovodi u propast”.

 

– To je jedan urušen sistem. Nedopustivo je šta radi trenutna direktorica KCUS-a. To je jedan oblik krivičnog djela. U medicini se moraju poštovati znanje i iskustvo. Onaj ko vodi posao je važno da ispunjava svoju osnovnu obavezu, a nije njegova osnovna obaveza da sluša političarku koja je jedva završila fakultet. S KCUS-a je otjerala 90 doktora i to su profesori Univerziteta u Sarajevu i samo takvi mogu upravljati klinikama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Ona (Sebija Izetbegović) samovoljno spaja klinike, premješta, tjera profesore i svoje podobnike postavlja za šefove, ističe Dizdarević.

 

Važna i harizmatična imaginarna direktorica

 

Naglašava da je riječ o “maskiranju demokratije” koje se prelijeva u medicinu i obrazovanje.

 

– Ona je sistemski otjerala redovne profesore i poziva se na neki zakon o obrazovanju. Ovaj put je pogrešan i on se mora mijenjati što prije. Mi doktori smo tu isključivo zbog pacijenta, a ne zbog neke direktorice, imaginarne direktorice koju njeni bliski prijatelji, političari i rodbina huškaju da je važna i harizmatična i istura je na vjetrometinu, stavlja je kao metu i stimulira da se dalje svađa. To maskiranje da je pacijentima dobro nije način da se kaže istina, tu samo pacijenti ispaštaju, upozorava doktor Dizdarević.

 

On je naveo kako je nepristojno od direktorice Izetbegović da zbog vlastite procedure blokira čitav blok KCUS-a i dovede strane ljekare, a istovremeno govoriti o zdravstvenom sistemu.

 

– To daje sliku, bilo kome ko je ozbiljan, o neozbiljnosti koja postoji prema pacijentima. Ako si već uvjeren u ono što radiš, onda budi u istom košu s pacijentima koji su tu. Zdravstveni sistem mora obezbijediti osnovnu, kvalitetnu, kontroliranu uslugu našim ljudima ovdje. Kako će obezbijediti kad direktorica ide vani pa se liječi ili kada hoće malo ovdje da se liječi blokira bolnicu i dovede strane doktore. To je neshvatljivo, ocijenio je Dizdarević.

Izvor: Avaz.ba

(118)

Dizdarević: Direktorica političarka jedva završila fakultet, govori o zdravstvenom sistemu, a liječe je strani doktori

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-